Gejts: Kapitalizam čini svet boljim

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts ocenio je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da je svet bolje mesto zahvaljujući postojanju kapitalizma.

Svet

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.01.2012.

13:23

Default images

„Sada prolazimo kroz težak period, ali ne postoji drugi sistem koji je više unapredio čovečanstvo,“ kaže osnivač korporacije Majkrosoft.

Gejts je obećao 750 miliona dolara za Globalni fond za borbu protiv smrtonosnih bolesti, u koji je u 2011. godini priliv smanjen za milijardu dolara.

Gejts je taj novac obećao da bi se spasao Globalni fond, organizacija iz koje se finansira borba sa smrtonosnim bolestima širom sveta.

Novu donaciju Globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, čije je sedište u Ženevi, Fondacija Bil i Melinda Gejts (Bil & Melinda Gates Foundation) najavila je na Svetskom ekonomskom forumu (SEF) u Davosu, gde svetska poslovna i politička elita raspravlja o globalnoj ekonomiji.

Bil Gejts, koji se ubraja među najbogatije ljude na planeti, zahvaljujući uspehu korporacije Microsoft sa kompjuterskim softverom i operativnim sistemom Windows, tvrdi da je „svet bolje mesto“ zbog postojanja kapitalizma.

Fondacija Bil i Melinda Gejts u prethodnih 10 godina je Globalnom fondu (Global Fund) pomogla sa 650 miliona dolara. Fond Bila i Melinde Gejts je od svog osnivanja za potrebe zdravstvenih projekata, razvoja i obrazovanja uložio ukupno 26 milijardi dolara.

Globalni fond, koji je sada u problemima, pokrenut je upravo na samitu SEF-a u Davosu 2002. godine.

Bil Gejts (Bill Gates) je u Davosu rekao da je novu donaciju za Globalni fond objavio na Forumu da bi ohrabrio druge potencijalne donatore:

„Vremena su teška, ali nema opravdanja za smanjenje pomoći najsiromašnijima u svetu“, istakao je Gejts. „Podrškom Globalnom fondu možemo da pomognemo najsiromašnijim zemljama na svetu. Ne vidim ništa važnije od toga,“ uveren je Bil Gejts.

Problemi Globalnog fonda

Bil Gejts: Pomoæ siromašnima - najvažniji posao (Beta - 26.01.2012.)
Nedovoljna izdvajanja donatora naterala su Globalni fond da tokom 2011. godine na borbu protiv opasnih bolesti smanji potrošnju za više od milijardu dolara.

Direktor Globalnog fonda Mišel Kazačkin (Michel Kazatchkine) je 24. januara je objavio da podnosi ostavku, a zameniće ga nekadašnji bankar Gabriel Žaramiljo (Gabriel Jaramillo).

Globalni fond je, osim toga, u sopstvenim problemima od kada je obelodanjeno da je bilo „zloupotrebe fondova“ tokom prethodne 4 godine, zbog čega su veliki donatori poput Nemačke „zamrzli“ saradnju s fondom.

Bil Gejts je tokom debate u Davosu priznao da su pojedini slučajevi korupcije neizbežni u velikim humanitarnim i dobrotvornim poduhvatima, ali da takvi slučajevi ne treba da navuku senku na uspeh Globalnog fonda (GF).

GF je objavio da je obezbedio medicinsku pomoć ili tretman za 3,3 miliona ljudi, da su lekari koje je angažovao kod čak 8,2 miliona dece dijagnostikovali tuberkulozu, i da je GF obezbedio čak 230 miliona mreža za komarce, koji su najvažniji prenosnici malarije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: