MMF: Pesimizam i ništa više od toga

Svetska ekonomija sve više usporava, a evro zona ide ka recesiji ove godine, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.01.2012.

11:58

Default images

U prognozi koju američki mediji ocenjuju kao sumornu, ističe se da će svetska ekonomija ostvariti rast od 3,25 odsto u 2012. što je manje od jesenjih procena MMF-a od četiri odsto.

Najveći rast se predviđa Kini (8,2 odsto), koja je i dalje ekonomija sa najvećim rastom u svetu, i Indiji (sedam odsto).

Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, procenjen je rast od 1,8 odsto, što se poklapa se izveštajem MMF od pre nekoliko meseci.

MMF navodi da finansijska kriza evro zone i dalje ostaje najveći ekonomski rizik za dalji napredak, pa se za te zemlje predviđa blaga recesija, ali i dodaje da se situacija lako može još više pogoršati.

Sadašnja situacija pruža plodno tlo za produženi pesimizam, navodi se u izveštaju.

MMF predviđa da će u evro zoni najveće probleme ove godine imati Italija i Španija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: