Rast investicija u Kinu, pad u SAD

Globalni priliv stranih direktnih investicija (SDI) porastao je u prošloj godini za 17 odsto, uprkos ekonomskim turbulencijama širom sveta.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.01.2012.

09:09

Default images

Postoji razlog i za oprezni optimizam da će rast biti ostvaren i 2012, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

U izveštaju UN se navodi da su za rast priliva investicija zaslužna prekogranična spajanja i akvizicije, preneo je Rojters. Povećanje SDI ukazuje na sve veću globalizaciju i rast tražnje velikih projekata u inostranstvu, što može dovesti do rasta trgovine i povećanja proizvodnih kapaciteta u svetu. U svetlu lošeg raspoloženja na svetskim finansijskim tržištima, rast tražnje investicija jedan je od retkih pozitivnih znakova.

Globalni priliv SDI uvećan je drugu godinu zaredom, i u 2011. je iznosio oko 1.509 biliona dolara, što je za 28 odsto više u odnosu na 2009, ali i 23 odsto manje u odnosu na vrhunac iz 2007.

Ulaganje u prekogranična spajanja i akvizicije skočilo je 2011. za 49,7 odsto na 507,3 milijarde dolara, dok su grinfild investicije, koje podrazumevaju početak izgradnje bez prethodne infrastrukture, poslovnih prostora i radnika, smanjene za za 3,3 odsto na 780,4 milijarde dolara.

"Rast bruto domaćeg proizvoda je i dalje pozitivan i, mada je niži od očekivanog, komapnije i dalje imaju novca u džepovima, a u svakom slučaju moraju da ga ulažu. Međutim, u isto vreme postoji neizvesnost zbog slabosti svetske ekonomije", rekao je ekonomista UN Astrit Sulstarova.

Priliv SDI u zemlje Latinske Amerike uvećan je za 35 odsto na 216,4 milijarde dolara. Razvijene zemlje su zabeležile prvi rast priliva SDI u poslednje tri godine. Investicije su uvećane za 18 odsto na 753 milijarde dolara, dok su samo u Evropi porasle za 23 odsto.

Ulaganje u SAD, koje su najveći primalac investicija, smanjeno je za 7,7 odsto na 210,7 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: