Soros: Svet ide ka "periodu zla"

Legendarni investitor Džordž Soros upozorava na mogući finansijski kolaps i dodaje da svetu preti jedan od najopasnijih perioda u istoriji.

Svet

Izvor: business.hr, SEEbiz

Utorak, 24.01.2012.

19:25

Default images

"U ovakvim vremenima preživljavanje je najvažnija stvar", izjavio je on dodavši da pritom ne misli samo na zaštitu imovine, nego misli da je vreme za spašavanje od katastrofe.

Period prema kom se svet kreće nazvao je "periodom zla".

"Evropa se suočava s haosom i sukobima", kaže Soros i ide korak dalje pa predviđa i nemire na ulicama Sjedinjenih država, koji će odvesti u brutalna slamanja ljudskih sloboda. On predviđa i da bi globalni ekonomski sistem mogao da doživi sveobuhvatni kolaps.

Soros kaže da nas "čeka izuzetno teško vreme, uporedivo na mnoge načine sa tridesetima i vremenom Velike depresije".

Svoju izjavu je pojačao rečima da u životu nije video ozbiljniju i težu situaciju od ove u kojoj je svet sada. Najbolji scenario je, kaže on, deflatorno okruženje, a najgori kolaps finansijskog sistema.

"Kolaps sovjetskog sistema bio je veliki događaj, a trenutno smo svedoci nečem sličnom u razvijenom svetu bez previše razumevanja šta se zaista događa", rekao je Soros.

On upozorava da "preti stagnacija koja bi mogla da potraje čitavu decaniju ili čak i duže".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: