EU spremna za sankcije Mađarskoj

Evropske zemlje su odobrile moguće finansijske sankcije Mađarskoj zbog velikog deficita.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 24.01.2012.

17:22

Default images

"Mađarska nije učinila sve što je neophodno" i današnja odluka "omogućava Evropskoj komisiji da preduzme dodatne mere", rekla je ministarka finansija predsedavajuće Danske Margrete Vestager.

Deficit Mađarske u 2011. bio je na papiru tri odsto što je granica koju toleriše Evropa, ali Brisel smatra da je on izračunat na osnovu podataka koji ne prikazuju realno stanje.

Sankcionisanje Mađarske bi moglo da bude u obliku zamrzavanja evropskih subvencija, posebno sredstava iz kohezionih fondova EU. Evropski komesar za ekonomiju Oli Ren ukazao je, međutim, da Budimpešta ima još vremena da preduzme odgovarajuće mere kako ne bi bila sankcionisana. Ako Mađarska ne postigne to u ovoj godini, onda "imamo mogućnost da suspendujemo kohezione fondove od januara naredne godine", ukazao je Ren.

Komisija sprema tužbu protiv Mađarske zbog kršenja osnovnih odredbi međunarodnih sporazuma na kojima Unija počiva. "Za Komisiju je od suštinskog značaja da obezbedi da Mađarska, kao i sve ostale članice, poštuje zakone EU, kako slovom tako i duhom", saopštio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Politički gledano, reč je o velikom udarcu premijeru Viktoru Orbanu u trenutku kada njegova zemlja koja je na ivici bankrota, nastoji da dobije pozajmice od Međunarodnog monetarnog fonda i EU u visini 15-20 milijardi evra.

Došlo je i do "političkih tenzija" između Mađarske i evropskih partnera, rekle su diplomate. ”Deficit je jedna stvar, ali ima i zabrinutosti zbog političkog pravca Mađarske", rekao je jedan evropski diplomatski izvor.

Evropska komisija je zabrinuta ne samo zbog finansijske situacije već i zbog pravosuđa i zaštite ličnih podataka, nezavisnosti centralne banke i slobode medija.

Ukoliko bi bila osuđena pred Evropskim sudom, Mađarska bi mogla da snosi ozbiljne finansijske i političke sankcije. Istovremeno, EU je pojačala pritisak time što je Mađarskoj zapretila teškim finansijskim kaznama zbog prekoračenja propisanog deficita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: