Merkel: Ima nade za Grčku

Grčka ima sposobnost da rekonstruiše svoju ekonomiju strukturnim promenama, uprkos merama štednje koje sprovodi, kaže Angela Merkel.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 15.01.2012.

18:07

Default images

Nemačka kancelarka navodi da samo smanjenje rashoda nije dovoljno za izlazak Grčke iz krize, i da su neophodne strukturne reforme, iako treba vremena da donesu rezultat.

Prema njenim rečima, u brojnim primerima u svetu, gde je Međunarodni monetarni fond (MMF) pokrenuo slične programe, posle perioda recesije došle su "faze jakog privrednog rasta".

"Napredak je učinjen i u Grčkoj", ocenila je nemačka kancelarka Angela Merkel i dodala da je cilj smanjiti javni dug Grčke za 120 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) do 2020. godine. Taj dug sada iznosi 160 odsto BDP.

"Uzimajući u obzir samo tu činjenicu, možemo shvatiti koliko je problem ozbiljan", ocenila je ona.

Predstavnici "trojke" (zone evra, Evropske centralne banke i MMF) u utorak stižu u Atinu da bi razmotrili rezultate Grčke u smanjenju deficita i angažmanu za sprovođenje strukturnih reformi.

Banke su najavile da će prekinuti pregovore sa Atinom o modelitetima restrukturiranja javnog duga Grčke, jer strahuju od bankrota.

Pozitivan izveštaj "trojke" i dogovor o restrukturiranju javnog duga uslovi su za sprovođenje drugog paketa pomoći od 130 milijardi evra od Evropske unije, MMF i međunarodnih kreditora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: