Hedž fondovi "miniraju" spas Grčke

Veliki hedž fondovi su odlučili da miniraju plan za smanjenje ogromnog grčkog duga i tako izbegnu predviđeni otpis koji bi trebalo da spasi Atinu od stečaja.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

23:32

Default images

Vlasnici grčkih obveznica trebalo bi da se odreknu oko 100 milijardi evra ulaganja u grčki dug u sklopu planirane zamene obveznica ali mnogi fondovi nameravaju da zaobiđu tu obavezu.

Oni su skloniji da dopuste grčki bankrot, čime bi se aktiviralo osiguranje naplate kredita koje su kupili ili se uzdaju u potpunu naplatu potraživanja ako dovoljno aktera u privatnom sektoru ipak pristane na otpis. Time oni dolaze i u direktni sukob sa MMF-om koji želi da spusti troškove grčkog finansiranja na održiv nivo.

Fondovi su izgradili tako moćne pozicije u grčkim državnim obveznicama da bi mogli da osujete evropsku taktiku kojom se banke i ostali vlasnici obveznica u privatnom sektoru nastoje pridobiti da dobrovoljno preuzmu na svoja leđa deo tereta smanjivanja grčkog duga.

Ako sporazum ne bude postignut, MMF, Evropska komisija i Evropska centralna banka, koji trenutno jedini pozajmljuju novac Grčkoj, neće moći da odobre davanje nove tranše kredita toj zemlji kako ona ne bi došla u poziciju da više ne može da plaća dospele dugove.

Komesar Evropske unije za ekonomsku i monetarnu politiku Oli Ren kaže da su pregovarači na dobrom putu da u kratkom roku zaključe sporazum. Ipak, vreme polako ističe. Ako ne dobije novac, Grčka verovatno neće moći da podmiri finansijske obaveze koje dospevaju na naplatu oko 20. marta - čak 14,5 milijardi evra. Sporazum mora biti postignut znatno pre tog datuma jer rad na samoj 'papirologiji' traje najmanje šest nedelja.

Nedavno su i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi naglasili da vlasnici obveznica u privatnom sektoru moraju da preuzmu deo tereta smanjenja grčkog duga. Hedž fondovi se opiru tim zahtevima, za razliku od evropskih banaka koje su političari podvrgli snažnom pritisku. Privatni sektor, uključujući banke, institucionalne ulagače i hedž fondove, vlasnik je 206 milijardi evra grčkog duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: