Nemačka i Francuska žele čvršću EU

Nemačka kancelerka Angela Merkel i predsednik Francuske Nikola Sarkozi će Evropskoj komisiji predložiti mere za povećanje privrednog rasta i zapošljavanja u EU.

Svet

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 09.01.2012.

16:48

Default images

Pored toga, Merkel je podržala Sarkozijev zahtev za uvođenjem poreza na finansijske transakcije navodeći da je za nju to rešenje na nivou evro-zone zamislivo, iako o tome još nema saglasnosti u koalicionoj vladi u Berlinu.

Uvođenje tog poreza u čitavoj EU bilo bi, kako je ocenila Merkel, svakako bolje. Ministri finansija zemalja-članica bi trebalo da do marta daju svoju ocenu predloga Evropske komisije u vezi sa tom temom. Predlozi kancelarke i francuskog predsednika za povećanje rasta i zaposlenosti možda će već krajem januara biti na dnevnom redu Evropskog saveta. "Ono što su naši nemački prijatelji uradili sa svojom industrijom, svakako mora i za nas da bude uzor", rekao je Sarkozi.

Mora se, kako je dodala Merkel, "razmotriti šta treba da se uradi da bi se povećala konkurentska sposobnost i atraktivnost Evrope. Dodatni troškovi rada moraju da budu što je moguće podnošljiviji da bi se sprečilo da se radne mesta izmeštaju iz Evrope".

Merkel i Sarkozi su zadovoljni i razvojem situacije u vezi sa fiskalnom unijom o čemu je dogovor postignut na decembarskom samitu EU.

Prema rečima kancelarke, moguće je da odgovarajući ugovori koji će omogućiti sprovođenje te odluke budu spremni za potpisivanje takođe već do narednog samita EU, krajem januara. Ukoliko se to ne dogodi, potpisivanje valja očekivati u martu.

Njih dvoje su takođe pozvali zemlje da ubrzaju proces uplate novca u fond za spas evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), da bi se podstaklo tržišno poverenje. Lideri su naveli i da je važno brzo privesti kraju pregovore o novom ugovoru koji bi uveo fiskalnu disciplinu u zoni evra.

Nemačka je insistirala na merama štednje, za koje smatra da su neophodne da bi se smanjili državni deficiti i povratilo poverenje investitora. Evropa se bori da kreira novi ugovor koji bi uveo stroža fiskalna pravila, a oko kog su se evropski lideri složili na samitu održanom početkom decembra.

Merkelova je dodala da će do raspleta krize doći "korak po korak... a ne putem jednokratnog rešenja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: