Delboj u pravu: Rad na crno je spas

Mali, ilegalni poslovi nose milijarde dolara u trgovini i zapošljavaju polovinu svetske radne snage, kaže novinar Njujork tajmsa i Njuzdeja Robert Nojvirt.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2012.

07:13

Default images

On, u knjizi "Stealth of Nations: The Global Rise of the Informal Economy", tvrdi da su "poslovi na crno" kritični izvori preduzetništva, inovacija i vere u sebe.

"Upravo je siva ekonomija u vreme recesije rasla, stvarala nove poslove, povećavala prodaju i poboljšavala živote milionima ljudi", tvrdi Nojvirt.

Ekonomija po načelu "uradi sam" ne odnosi se na drogu, trgovinu ljudima, već na ilegalne prodavce na ulici koji čine to neformalno tržište. Dok privreda stagnira, u zemljama u razvoju to je jedini deo ekonomije koji raste.

U knjizi on takođe navodi da neke od velikih korporacija tipa Prokter&Gembl i Kolgejt-Palmolive plasiraju svoje proizvode na takva "neformalna tržišta". Prema rečima autora, gde je tržište, tu su i kupci.

Autor navodi primjer "UAC Foods" kao specifične marke na uličnim tržištima. Naime, "UAC Foods" posluje u Nigeriji, poseduje nekoliko restorana i hotela, njihovim deonicama se trguje na nigerijskoj berzi. Ipak, njihove Gala kobasice mogu se naći samo u prodaji na ulicama zapadne Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: