Jedna mala zemlja napušta evrozonu?

Direktor "Rojal benk of Skotland" Filip Hempton izjavio je da očekuje da će uskoro jedna “mala zemlja” napustiti evrozonu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

20:01

Default images

On kaže da će taj scenario iziskivati velike napore svetskog bankarskog sistema.

“Vrlo verovatno je da će jedna mala zemlja ispasti. To bi mogla biti bilo koja zemlja i mislim da će se te stvari događati zbog političkih, ali i ekonomskih okolnosti te socijalnih nemira”, rekao je on.

Agencije navode da je njegova izjava podgrejala nade među ulagačima da bi se ispadanjem jedne članice evrozone kreditna kriza mogla izbeći, a novac namenjen njenom spašavanju iskoristiti za kupovinu italijanskog i španskog duga.

Među najmanjim članicama evrozone su Malta, Kipar, Estonija, Slovenija, Luksemburg i Irska.

Austrijski mediji objavili su u četvrtak da je savez austrijskih euroskeptika prikupio dovoljan broj potpisa za referendum o napuštanju Evropske unije. Pokretač inicijative Franc-Jozef Plank rekao je da su dokument s više od 9.000 potpisa predali ministarstvu unutrašnjih poslova.

Članovi inicijative smatraju da u EU postoji despotizam koji vodi prema diktaturi, a kao glavne razloge za istupanje iz EU navode nedemokratski razvoj sporazuma EU, učešće evropskih snaga u misijama NATO-a, neoliberalnu ekonomsku doktrinu i razvoj EU u saveznu državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: