Gasprom ulaže 200 mlrd. dolara

U naredne tri godine Gasprom će potrošiti skoro 200 milijardi dolara za nove projekte.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.12.2011.

17:45

Default images

U planu je da se odreši kesa za razradu nalazišta na poluostrvu Jamal u Istočnom Sibiru i da se izgradi gasovod iz Jakutije do Vladivostoka.

Takođe ruski gasni holding planira da završi izgradnju gasovoda Južni tok, liniju kojom će plavo gorivo krenuti evropskim potrošačima, javlja Glas Rusije.

Gasni holding poseduje vrlo visok kreditni rejting, zato neće imati teškoća u privlačenju sredstava sa spoljnih tržišta. Pa i sama kompanija generiše velike novčane tokove.Tako da za Gasprom neće biti teško da nadje finansije za svoje projekte. Neophodnost velikih novčanih ulaganja sasvim je objašnjiva. Ako je ranije sve bilo vezano za izvoz u Evropu, sada se aktivno razvija azijski pravac, smatra direktor Instituta za nacionalnu energetiku Sergej Pravosudov.

Kina će nekoliko puta uvećati potrošnju goriva, zato će se ruskom gasu tamo naći mesto.U Japanu, zbog zatvaranja nuklearnih centrala, takodje će biti potrebne dodatne količine.

Gasprom se priprema da adekvatno odgovori na uvećanje potražnje. Stara baza nalazišta se iscrpljuje, kaže Pravosudov. Treba otvoriti nove. To je u prvom redu poluostrvo Jamal i nalazišta u Istočnom Sibiru, izmedju ostalog u Jakutiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: