Nemci za Božić troše 13,7 mlrd. EUR

Građani Nemačke potrošiće ove godine 13,7 milijardi evra za božićne poklone, navodi studija Društva za istraživanje potrošnje (GfK).

Svet

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2011.

19:31

Default images

Svaki građanin Nemačke će u proseku porošiti 241 evra za poklone "za ispod jelke".

Uprkos finansijskoj krizi i strahovanjima da bi ona mogla da se prenese i na privredu, Nemci će ove godine za božićne kupovine potrošiti samo dva odsto manje nego prošle godine.

Uz sumu od 13,7 milijardi dolazi još 2,1 milijarda evra, četiri odsto više nego prošle godine, koje će Nemci pokloniti u obliku gotovine, doznaka ili bonova za kupovinu. Stariji građani troše više za poklone nego mlađi. Tako istraživanje GfK pokazuje da će oni u starosnoj grupi između 14 i 24 godine potrošiti u proseku 121 evro za kupovinu poklona. Građani između 55 i 65 godina daće u proseku po 303 evra za poklone.

Građani čije domaćinstvo na raspolaganju ima do 1.500 evra neto mesečno, potrošiće u proseku 155 evra za poklone, što je za devet evra manje nego 2010. Oni u klasi preko 3.500 evra mesečno, potrošiće za poklone 344 evra, 22 evra manje nego prošle godine.

Kao i ranijih godina, najpopularniji poklon su knjige, pa će ih ispod jelke zateći 37 odsto Nemaca. Za njih će svaki građanin potrošiti 37 evra, što je ravno ukupnom prometu u knjižarama od skoro jedne milijarde evra. Knjiga je omiljen poklon kako među decom, tako i među odraslima, ali ih ipak znatno češće poklanjaju žene nego muškarci.

Na drugom mestu liste najčešće kupovanih poklona su odeća i modni detalji, zatim igračke koje poklanja oko 35 odsto Nemaca i za koje će za ovogodišnje božićne praznike biti potrošeno 1,76 milijardi evra. Na listi dalje slede pića, slatkiši i nešto luksuznije životne namirnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: