Španija: Strmoglavi pad kamata

Španija je zabeležila snažan interes za kratkoročne obveznice, i prodala 5,6 milijardi evra, što je znatno više od 4,5 milijardi koliko je prvobitno tražilo.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 20.12.2011.

18:53

Default images

Investitori su tražili kamatnu stopu od svega 1,74 odsto za tromesečne pozajmice vladi, što je mnogo manje od 5,1 odsto koliko su tražili na poslednjoj aukciji 22. novembra. Kamata za šestomesečne obveznice bila je 2,44 odsto, upola manje od ranijih 5,22 odsto.

Uslovi kratkoročnih kredita znatno su poslednjih nedelja olakšani, čemu je doprinela ponuda Evropske centralne banke veoma jeftinih zajmova finansijskom sektoru, ali i obećanje vlada evro zone da će ojačati kontrolu sopstvenih budžeta.

Španija je već znatno smanjila potrošnju kako bi ubedila investitore da će ostati solventna uprkos turbulencijama na evropskim finansijskim tržištima, a nova Vlada je najavila još žešće mere štednje, u vrednosti od 16,5 milijardi evra.

Španiju je slom na tržištu nekretnina 2009. uveo u recesiju, koja je stopu nezaposlenosti u zemlji dovela na 21,5 odsto, najveću u evro zoni. Od tada troškovi španskog zajma rastu, zbog straha kreditora da bi ta zemlja mogla da zapadne u krizu sličnu Grčkoj, Irskoj ili Portugaliji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: