Nemačka, vesnik dobrih vesti za EU?

Dobre vesti iz Nemačke o povećanju poslovnog poverenja u najvećoj privredi evrozone, donele su blagi talas olakšanja na evropska tržišta zahvaćena krizom.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.12.2011.

12:33

Default images

Pomno praćeni indeks poslovnog poverenja koji objavljuje nemački Institut za ekonomska istraživanja Ifo iznenadio je analitičare, zahvaljujući tome što je u decembru porastao na 107,2 poena sa novembarskih 106,6, zabeleživši drugi po redu neočekivani rast.

Analitičari su očekivali da će indeks pasti na otprilike 106 poena. Međutim, "kompanije i dalje smatraju da je njihova trenutna poslovna situacija povoljna. Poslovna očekivanja su porasla drugi meces zaredom", izjavio je predsednik instituta Ifo Hans-Verner Zin.

"Izgleda da nemačka ekonomija uspešno prkosi krizi u zapadnoj Evropi. To su dobre vesti za Božić", ukazao je Zin.

Ranije danas, Nemačka je primila još jednu povoljnu vest. Anketa Instituta za istraživanje tržišta i javnog mnjenja Gfk pokazala je da je potrošačko poverenje u toj zemlji takođe stabilno uprkos dužničkoj krizi u evrozoni, zahvaljujući tome što su otvaranje novih radnih mesta i rast prihoda doprineli smanjenju strahova od recesije.

Gfk prognozira da će najnoviji indeks potrošačkog poverenja u januaru ostati nepromenjen na 5,6 poena, koliko je iznosio i u decembru.

"Ne možemo da govorimo o katastrofi kao 2008. Tačnije, javljaju se tendencije stabilizacije. Kompanije su optimističnije po pitanju budućnosti u narednih šest meseci, a prilike za izvoz takodje izgledaju bolje", ocenio je Zin.

Raspoloženje u maloprodajnom sektoru znatno je poboljšano, "što ukazuje na dobru Božićnu prodaju", naveo je Ifo.

Institut računa svoj glavni indeks prema procenama kompanija o njihovom trenutnom poslovanju i prognozama za narednih šest meseci. Pokazatelj koji meri trenutno poslovanje stagnirao je na 116,7 poena, dok je indeks za narednih šest meseci skočio na 98,4 poena, što je najviši nivo oba indeksa od avgusta.

Indeks poslovnog poverenja, "u kombinaciji sa stabilnim potrošačkim poverenjem, ukazuje na to da je nemačka domaća tražnja i dalje jaka zahvaljujući dobrim ekonomskim osnovama", ocenio je ekonomista "Berenberg banke" Kristijan Šulc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: