Premijer daje ČSA ali ne i aerodrom

Češki premijer Petr Nečas smatra da je najbolje rešenje da se sačuva posrnula nacionalna aviokompanija Česke aerolinie (ČSA) njena prodaja strateškom partneru.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.12.2011.

12:28

Default images

S druge strane, prodaja Aerodroma Prag ne bi bio dobar ekonomski potez jer bi se aerodrom u trenutnoj situaciji prodavao ispod cene, rekao je Češkoj televiziji.

"Pozdravio bih (privatizaciju ČSA) i sledeće godine ću to preporučiti vladi. Razmotrićemo to zajedno s ministrom finansija i ministrom saobraćaja", prenela je agencija ČTK izjavu premijera.

Ministarstvo finansija ima isti stav o prodaji ČSA. U sadašnjoj ekonomskoj situaciji i tržištu, naravno da je interes vlade i ministarstva finansija kao najvećeg akcionara da nadje strateškog partnera za kompaniju, rekao je portparol ministarstva finansija Ondržej Jakob. Rukovodstvo ČSA pri tome, trenutno pregovara sa eventualnim zainteresovanima za aviokompaniju. Razmatra sa njima predložene korake restrukturalizacije, rekao je prošle sedmice generalni direktor Češkog aeroholdinga Miroslav Dvoržak.

On je potrvrdio da će ČSA ove godine opet biti u gubicima i to 100 do 300 miliona kruna (četiri do 12 miliona evra).

Aerodrom Prag će, nasuprot tome, ove godine premašiti prošlogišnju čistu dobit koja je bila 991 milion kruna (39 miliona evra). Verovatnoća da ČSA dobije strateškog partnera već sledeće godine je, prema Dvoržaku, manja od 50 odsto.

Privatizaciju ČSA vlada je razmatrala 2009. godine, kada je na osnovu preporuke tadašnjeg ministra finansija Eduarda Janote, odlučila da je ne proda. Na tenderu za paket od 92 procenta akcija najdalje je stigao konzorcijum domaćih firmi "Unimeks" i "Travel servis". Vlada je postepeno iz takmičenja isključila preduzeće "Darofan" iz grupe "Aeroflot" i investicionu firmu "Odien". Od tendera je, zbog ekonomske krize, odustala avikompanija "Er Frans - KLM".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: