Evropa pati zbog Merkel i Sarkozija

Bivši direktor MMF-a Dominik Stros-Kan pojavio se u javnom životu, sedam meseci posle hapšenja koje ga je koštalo funkcije na čelu MMF.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.12.2011.

18:05

Default images

U govoru na poslovnoj konferenciji u Pekingu, koju je organizovala kineska internet kompanija NetEase.com, Stros-Kan nije spominjao svoje hapšenje iz maja ili ostavku na mesto direktora MMF-a, kratko odgovorivši novinarima da na to "nema komentar".

Stros-Kan je u 45-minutnom govoru danas u Pekingu pozvao na dublju integraciju Evropske unije i formiranje zajedničkog budžeta da bi Unija mogla lakše da premešta novac širom kontinenta u cilju smanjenja finansijskog pritiska. "Nisam siguran da gospođa (Angela) Merkel i gospodin (Nikola) Sarkozi dobro razumeju jedno drugo i to je, verovatno, jedan od razloga što problemi u evropskom sistemu opstaju“, rekao je on, govoreći o nemačkoj kancelarki i francuskom predsedniku.

Stros-Kan je dodao da mere koje su evropski lideri dosad preduzeli nisu dovoljne da reše ekonomsku krizu u Evropi: "Potreban nam je Evropska unija koja bi bila prava unija. To je jedini način da se kriza reši."

Bez odlučne akcije, moguće je da Evropa u narednih pet do sedam godina neće ostvariti privredni rast, ocenio je.

Cenjeni ekonomista i član savetodavnog komiteta u okviru centralne banke Kine, Li Daokuej, pohvalio je Štros-Kanov "ogroman doprinos" svetskoj ekonomiji dok je bio na čelu MMF-a.

"U Kini, mnogi ljudi vas i dalje podržavaju i cene. U Pekingu ste uvek dobrodošli", naveo je Li, prenele su agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: