Španija: Ne može biti mračnije

Novoizabrani premijer Španije Marijano Rahoj je upozorio u parlamentu da toj zemlji predstoje teška vremena.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.12.2011.

15:05

Default images

On je izneo cilj nove vlade da budžetski deficit sledeće godine bude smanjen za 16,5 milijardi evra.

Rahoj, čija je konzervativna Narodna stranka na izborima 20. novembra uverljivo pobedila do tada vladajuće socijaliste, nije precizirao u kojem sektoru će biti primenjeno smanjenje potrošnje i povećanje poreza kako bi se budžetski deficit 2012. spustio na planiranih 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prošle godine je španski deficit iznosio 9,2 odsto BDP-a, a odlazeća socijalistička vlada je minus za ovu godinu procenila na oko šest odsto, što Rahoj smatra suviše optimističnim.

Novi premijer, koji će u sredu i zvanično preuzeti tu funkciju u rezidenciji španskog kralja Huana Karlosa, izneo je podatak da je stopa nezaposlenosti u Španiji porasla na oko 23 odsto, dok je samo među mladima ispod 25 godina starosti mnogo viša i iznosi oko 46 odsto.

"Situacija ne može biti mračnija", rekao je budući premijer. Rahoj je rekao da će se koncentrisati na reformu tržišta rada da bi se podstaklo zapošljavanje, uključujući i uvođenje promena oko sklapanja kolektivnih ugovora.

Rahoj je najavio da će ukinuti zabranu prilagođavanja penzija troškovima života, ali je dodao da će sve druge kategorije državne potrošnje biti podvrgnute reviziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: