Nema spasa, Saab prijavio bankrot

Švedski Saab je prijavio bankrot, čime su okončani dvogodišnji napori spasavanja poznate robne marke, potvrdio je švedski regionalni sud.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.12.2011.

11:21

Default images

Poslednji očajnički napori da se organizuje pomoć za Saab i da se pronađe novi finanasijer među kineskim kompanijam koje su pokazala najviše interesovanja, propali su zbog protivljenja vlasnika, američkog "Dženeral motorsa" (GM) povodom licenci i mogućeg transfera tehnologije.

Službenik suda u Venersburgu potvrdio je da su dostavljena dokumenta kompanije u kojima se traži bankrot, dodajući da sud razmatra taj zahtev. Cilj je suda da analizira zahtev za bankrotom i da što pre odredi likvidatora. Šef Saaba Viktor Miler pojaviće se pred sudijama koji bi trebalo da odluče da li će podići ili prolongirati tromesečnu zaštitu Saaba, do kada bi uprava trebalo da pronađe finansijera i da postigne dogovor o spasavanju kompanije.

Miler je pokušavao da se dogovori o spasavanju Saaba od likvidacije, a poslednjih meseci pregovarao je sa dve kineske grupacije, autokompanijom Jangman i firmom za distribuciju kola Pang Da.

Nekadašnji vlasnik Saaba, američki GM, međutim, odbio je taj pokušaj zbog toga što je dogovorom bio predviđen transfer licence tehnologije kineskim firmama.

Pokušaj prodaje Saaba kinskim partnerima, prema proceni analitičara, bio je poslednja šansa spasavanja švedske firme, koja se našla na ivici bankrota kada ga je GM prodao kompaniji "Švedski automobili", koja se ranije zvala Spajker, početkom 2010. godine za 400 miliona dolara.

Krajem oktobra grupa "Švedski automobili" je potpisala memorandum o namerama o prodaji Saaba kineskim partnerima za 100 miliona evra.

Gij Lofalk, koga je nadležni sud u Švedskoj odredio za administratora u procesu restrukturisanja Saaba izjavio tada da veruje da će pregovori propasti i da je bankrot neizbežan.

Saab, sa oko 3.700 radnika, je suspendovao proizvodnju u većem delu godine kada se zbog finansijske krize i dugova kompanija borila da isplati zaposlene i obezbedi delove za montažu kola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: