Smrt "dragog vođe" oborila indekse

Na azijskim berzama cene deonica su oštro pale, jer je ulagače, uznemirila vest o smrti severnokorejskog lidera Kim Džong-ila.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2011.

08:32

Default images

Nakon vesti da je lider nuklearne sile Kim Džong-il preminuo, južnokorejski Kospi indeks potonuo je rano jutros čak pet posto.

Kasnije je taj gubitak ublažen, ali ulagači su uznemireni jer se plaše političke nestabilnost na korejskom poluostrvu.

"Rizik i strah da će smrt Kim Džong-ila dovesti do provokacija Severne Koreje izazvali su povlačenje ulagača iz rizičnih investicija i rasprodaju deonica“, kaže Hirojuki Fukunaga, direktor Investrusta. Na Tokijskoj berzi Nikei indeks u 7,30 sati bio u minusu jedan posto, dok su cene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji potonule između 1,5 i 3,4 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 2,6 posto.

Ulagači se plaše političke nestabilnosti ako prenos vlasti u Severnoj Koreji na Kim Džong-ilovog sina Kim Džong-una ne protekne glatko.

Zbog toga su utočište potražili u sigurnijim investicijama, kao što je američka valuta. Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, porastao je jutros 0,2 posto.

Pritom je kurs eura potonuo 0,5 posto, nedaleko od najnižih nivoa u 11 meseci. Pritisak na evro posledica je upozorenja agencije Fič o mogućem smanjenju kreditnog rejtinga Francuske i još šest članica evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: