Pobuna u britanskoj vlasti zbog EU?

Dejvid Kameron, torijevski premijer Velike Britanije, i Nik Kleg, njegov zamenik i lider Liberalnih demokrata, duboko su podeljeni po pitanju odnosa prema EU.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 18.12.2011.

02:18

Default images

Oni se ne slažu po pitanju fiskalne unije država evrozone koju traži Angela Merkel, nemačka kancelarka

Prema magazinu Ekonomist, ova podela za sada ne ugrožava vladajuću koaliciju u Londonu, dok Dejli mejl navodi da Kleg sa ministrima iz svoje partije sprema zaveru protiv Kamerona.

Prema informacijama ovog tabloida, Roland Rad, lobista iz londonskog Sitija - srca britanske ekonomije, prosledio je šefovima velikih kompanija mejl nakon sastanka sa Klegom i njegovim ministrima - Vinsentom Kejblom, ministrom za biznis, inovacije i veštine, Denijem Aleksanderom, državnim sekretarom u Ministarstvu finansija, i Krisom Hjunom, ministrom zaduženim za energetiku i klimatske promene. U mejlu je navedeno da je neophodno da Britanija ne bude izostavljena iz donošenja važnih odluka u vezi sa budućnošću Evrope. To se očigledno odnosi na Kameronovo “ne” promeni Lisabonskog sporazuma EU za koje je Merkelova na poslednjem samitu Unije u Briselu obezbedila podršku 23 države, uz odbijanje Britanije i Mađarske i uzdržanost Švedske i Češke.

U mejlu lobista Rad navodi da je nakon “izuzetno produktivnog” sastanka sa Klegom i njegovim partijskim kolegama, zajedno s njima ubeđen više nego ikada u neophodnost da lideri krupnog biznisa zadrže javni pritisak na vladu kako bi ispunila obećanje da će se nakon prošlonedeljnog Kameronovog veta “potpuno angažovati” u pogledu EU.

U tekstu stoji da su učesnici sastanka u vezi sa ovim u kontaktu i sa premijerom, kao i ministarstvima finansija i spoljnih poslova, mada je jasno da Kameronova Konzervativna partija ne stoji iza ovog pisma.

"Mi smo spremili pismo koje planiramo da objavimo naredne nedelje. Cilj mu je da kristalno jasno pokaže kako mi, lideri britanskog biznisa, verujemo da je od vitalnog značaja to da se Velika Britanija angažuje, da se fokusira na jedinstveno evropsko tržište i podrži institucije EU u očuvanju evra", piše Rad u mejlu i naglašava da je priloženo pismo, u kojem je objašnjen značaj jedinstvenog tržišta EU za Britaniju, “u potpunosti konstruktivno i apolitično”.

Procurile informacije o ovom događaju, prema tvrdnji “Dejli mejla” izazvale su bes među poslanicima Kameronovih konzervativaca koji su počeli da govore o Klegovoj izdaji i pojačale strahove da bi pitanje odnosa prema EU moglo da rasturi vladajuću koaliciju, koja je na svom najtežem testu od uspostavljanja vlade u maju prošle godine.

Vicepremijer Kleg je prvobitno podržao Kameronov veto planu Merkelove, ali je nakon reakcija u redovima Liberaldemokrata potpuno promenio poziciju.
Lobista Rad je, inače, blizak prijatelj lorda Pitera Mendelsona, bivšeg ministra u laburističkim vladama Tonija Blera i Gordona Brauna, koji je od 2004. do 2008. u Briselu bio komesar za trgovinu EU.

“Dejli telegraf” u međuvremenu prenosi da su francuski zvaničnici pokrenuli verbalni rat protiv Kameronove vlade, pa je tako Kristijan Nojer, guverner Banke Francuske, izjavio da je Britanija suočena sa većim državnim dugom, višom inflacijom i sporijim ekonomskim rastom u odnosu na Francusku.

Fransoa Baroen, francuski ministar finansija, tvrdi da je Britanija “marginalizovana” i suočena sa “veoma teškom ekonomskom situacijom” zbog politike vlade u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: