Monti: Severnjaci prave podele u EU

Italijanski premijer Mario Monti je pozvao evropske političare da paze da ne izazovu podele na kontinentu u nastojanjima da suzbiju dužničku krizu.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 18.12.2011.

02:03

Default images

Monti je rekao da bi evropski odgovor na dužničku krizu "trebalo da bude utemeljen na dugoročno održivom pristupu, a ne samo da hrani 'kratkotročnu glad za strogošću u nekim zemljama'", čime je očigledno mislio na Nemačku.

"Kako bismo pomogli da se Evropa gradi na način koji ujedinjuje, a ne deli, ne možemo dopustiti da kriza u evrozoni stvori razdor između 'vrednog severa' i navodno zločestog juga", rekao je Monti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, pod pritiskom Bundesbanke da prisili prezadužene zemlje evrozone na reforme i da za izlaz iz krize primene mere štednje, prednjačila u zauzimanju da se automatski uvedu sankcije za budžetske "grešnike" u evrozoni.

To je izazvalo zabrinutost da bi preterano stezanje kaiša u južnim zemljama moglo da njihove privrede dovede u negativnu spiralu bez izgleda da rastom izađu iz krize dok bi na uspešnijem severu to podsticalo nezadovoljstvo prema jugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: