Naslednici Renoa traže obeštećenje

Naslednici osnivača francuske firme Reno traže od suda u Parizu obeštećenje zbog nacionalizacije te automobilske kompanije posle Drugog svetskog rata.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.12.2011.

17:32

Default images

Naslednici Luja Renoa - s jedne strane, a sindikat, vlada i udruženja deportovanih - s druge strane, spore se više od 60 godina o ulozi te firme tokom Drugog svetskog rata i okupacije.

"Netačno je da ova akcija ima za cilj rehabilitaciju Luja Renoa koji je umro 1944 i koji je bio optužen za saradnju sa nacističkom Nemačkom", rekao je Tijeri Levi, advokat sedmoro unučadi tog industrijalca koji su sada tužili državu.

Naslednici industrijalca osporavaju validnost naloga za konfiskaciju od 16. januara 1945. koji je izdala privremena Vlada Republike Francuske, čime je firma Reno postala deo državne uprave.

Advokat Levi kaže da su tom uredbom "prekršeni osnovni principi imovinskih zakona" i da naslednici Renoa imaju pravo na obeštećenje.

Sa druge strane, advokat radničkih sindikata Žan-Pol Tesonier rekao je da ga čudi zahtev porodice Reno i da je "tokom rata, najveći deo proizvodnje Renoa išao neprijatelju". On dodaje da kompanija nije dala nikakvu pomoć Pokretu otpora, niti je od svojih radnika tražila sabotažu proizvodnje.

"Suočeni smo sa revizionizmom, jer se traži da se rehabilituje neko kome su dobra bila konfiskovana jer je sarađivao sa neprijateljem", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: