Francuski "rafal" izgubio bitku?

Francuska je upozorila da će Daso, gigantski proizvođač naoružanja, aviona i vojne opreme, obustaviti proizvodnju višenamenskog borbenog aviona "rafal".

Svet

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

08:21

Default images

"Ako 'Daso' ne proda nijedan 'rafal' u inostranstvu, proizvodna linija biće obustavljena," kada Francuska dobije 180 aviona koje je poručila, kazao je francuski ministar odbrane Žerar Longe.

Francuska smatra da je 'rafal' jedna do najboljih borbenih aviona, ali bezuspešno pokušava da nađe kupce u inostranstvu, kako bi se podržao projekat u koji je do sada uloženo više od 40 milijardi evra (53 milijarde dolara). Ministar Longe je kazao da će se nastaviti sa aranžmanima održavanja svih kompletiranih aviona i da će samo francuska porudžbina "rafala" uspeti da održi proizvodnu liniju "najkasnije" do 2018. godine.

On je kasnije objasnio da se proizvodnja borbenog aviona neće okončati "ni u jednom slučaju" pre 2030. godine.

"Proizvodnja namenjena armiji Fracuske neće se obustaviti pre 2030," kazao je Lange i dodao da će se isporuke vojsci nastaviti i posle 2020.

Analitičari veruju da će prizvodnja "rafala" najverovatnije biti okončana kada vazduhoplovstvo Francuske dobije poručenih 286 aviona, što znači još 17 godina proizvodnje.

Avion 'rafal' najvećim delom izrađuje koproracija "Daso", elektroniku radi "Tales", a motore kompanije "Snekma", deo grupe "Šafran", ali je više od 1.500 francuskih firmi uključeno u taj program.

Lange je u razgovoru sa novinarima insistirao da je 'rafal' ostao u trci sa lovcem "jurofajter tajfun", koji se izrađuje u okviru evropskog konzorcijuma EADS, u nadmetanju za dobijanje ogromnog indijskog ugovora i da su u toku pregovori sa Ujedinjenim arapskim emiratima (UAE) o prodaji fracuskog borbenog aviona.

Međutim, UAE, koja je tvrdila da se nalazi u završnim pregovrima sa Francuskom o kupovini "rafala", prošlog meseca upozorila je da je francuska ponuda "nefunkcionalna" i "nekonkurentna."Kralj Hamad u Bahreinu kazao je, kako je preneo Vikiliks, da je "rafal" zastareo i da je deo "tehnolgije prošlosti." Upitan zašto "Daso" ima problema sa prodajom "rafala" u inostranstvu Lange je kazo da je avion "mnogo skuplji od američkih letelica koje se izradjuju u mnogo većem broju."

"Dok je Francuska poručila 200 'rafala' u okviru programa za narednih 10 do 15 godina, Amerikanci izrađuju 3.000 aviona," naveo Longe. On smatra da je "rafal" izuzetno dobro pozicioniran za misije na najvišem nivou i da poseduje visoke vojne vrednosti.

"Rafal" je dizajniran da zameni "miraž 2000", višenamenski borbeni avion i "super etander", koje takođe izradjuje grupacija "Daso."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: