"Evro stoji na ivici ambisa"

Ukoliko samit šefova država i vlada EU koji počinje sutra u Briselu ne uspe, evro će se sledeće nedelje naći na ivici ambisa.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2011.

16:41

Default images

Mikolaj Dovgjelevič, zamenik šefa poljske diplomatije, državni sekretar zadužen za evropske poslove i predsedavanje Poljske EU kao glavnu temu samita 8. i 9. decembra najavio je upravo spas evra, rešavanje dužničke krize, i u vezi sa tim dogovor o izmenama sporazuma EU kako bi se obezbedila budžetska disciplina i stabilnost.

"Ako samit ne bude uspešan, evro će se od sledeće nedelje naći na ivici ambisa", rekao je Dovgjelevič i naglasio da sadašnja kriza nije takva da u budžetima država nema novca za tekuće isplate, već da je kriza evra pre svega dužnička kriza i kriza poverenja investitora u evro. On kaže da "pre nego što se donesu konkretne odluke o izmeni sporazuma, EU mora da ubedi investitore da je apsolutno odlučna da brani evro, da primeni sve moguće mehanizme da stabilizuje zajedničku valutu".

Ti mehanizmi su po njegovim rečima korišćenje pomoći Medjunarodnog monetarnog fonda i jačanje Evropskog fonda finansijske stabilizacije.

"Mislim da svi ti potezi treba da ubede finansijska tržišta da će evro biti stabilizovan i da je cela EU, posebno evrozona spremna da ga brani", rekao je Dovgjelevič.

Poljski zvaničnik izrazio je nadu da niko pa ni Velika Britanija neće u Briselu otežavati dogovor. "Svako vidi u kakvoj situaciji je evro", rekao je Dovgjelevič.

Poljska kao predsedavajuća zemlja Unije želela bi da se napravi revizija postojećih sporazuma EU kako bi sve zemlje mogle da učestvuju u odlučivanju o novim dogovorima.

"Da se ne stvaraju ekskluzivni klubovi, da se ne naruše osnove jedinstvenog tržišta i da se ojača demokratski legitimitet odlučivanja u Uniji", rekao je Dovgjelevič.

Nemci ne veruju u uspeh samita EU

Vlada Nemačke nije uverena da će na samitu lidera Evropske unije biti postignut konačan dogovor o korišćenju sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za pomoć evrozoni.
(European union)
"To pitanje će biti razmatrano, ali nisam siguran da smo spremni da postignemo sporazum krajem ove sedmice", rekao je jedan visoki nemački zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Po njegovim rečima, pridavanje Evropskom mehanizmu za stabilnost (ESM) karakteristika banke "nije deo ciljeva (nemačke) vlade".

Po rečima nemačkog zvaničnika, pesimizam Berlina je izazvan time, što vlade nekih zemalja, izgleda, ne shvataju svu ozbiljnost sadašnjih događaja.

"Na osnovu brojnih razgovora tokom poslednjih dana, stekli smo utisak da mnogi učesnici još nisu shvatili koliko je ozbiljna situacija", rekao je taj zvaničnik.

On je kazao da mnoge zemlje moraju da promene svoj odnos prema problemima evrozone da bi sporazum mogao da bude postignut već na predstojećem samitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: