Nemački privrednici za kandidaturu

Nemački privrednici veoma snažno zastupa stav da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 07.12.2011.

12:57

Default images

To je, uoči zasedanja Nemačko-srpskog poslovnog saveta u Berlinu, agenciji Beta rekao Rajner Lindner (Rainer), direktor Odbora nemačke privrede za istok.

Taj odbor je najstarija i najuglednija institucija nemačke privrede koja posreduje u kontaktima sa preduzećima i privrednim organizacijama u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, Istočne i Jugoistočne Evrope. "Mi smo, naravno, primili k znanju sve političke nedoumice (o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za prijem u EU), ali nadamo se da će EU ovih dana moći da donese pravu odluku. Nemačka privreda je snažno zainteresovana da nastavi angažman u Srbiji", rekao je Lindner.

Podsetio je da su u Srbiji veliki nemački investitori, da je nemačka privreda od 2004. u Srbiji investirala više od 1,7 milijarde evra i da trgovinska razmena stalno raste.

"Iz naše perspektive bi davanje statusa kandidata Srbiji veoma doprinelo modernizaciji i otvaranju Srbije kao tržišta", rekao je Lindner.

Direktor Odbora za istok je podsetio da "nemačka vlada još uzdržana, s obzirom na aktuelne konfrontacije na Kosovu", ali i izrazio nadu da će problemi "biti rešeni nenasilno i da će Srbija ispuniti kriterijume nužne za dobijanje statusa kandidata, u koje spadaju i sredjeni mirni odnosi sa svim susedima".

Lindner je naveo da se "nemačka privreda zalaže za strategiju pomirenja kroz privredne kontakte u regonu" i da će ona biti "ojačana narednih meseci".

"Čak i ako u petak Srbija ne dobije status kandidata, nemačka privreda to vidi kao odlaganje, a ne kao odustajanje od ovog kursa. Mi ćemo u svakom slučaju i preostala dva dana iskoristiti da snažno istaknemo poziciju nemačke privrede", rekao je Lindner.

Ćirić: Dva uspešna dana

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić kaže da je "srpska delegacija imala dva uspešna dana u Berlinu i mislim da je ispunila cilj". To šalje jasnu poruku nemačkih investitora i poslovne zajednice koja je investirala u Srbiji da je naša zemlja, sasvim sigurno, u ekonomskom smislu zaslužila status kandidata i da je daleko prošla tu ciljnu tačku, kaže Ćirić.

On je naglasio da su potencijalni nemački investitori imali priliku da iz prve ruke, ne samo od srpske delegacije, već i od nemačkih investitora koji posluju u Srbiji čuju pozitivna iskustva i tople preporuke da se investiranja u Srbiju nastave.

U Srbiji trenutno posluje oko 400 nemačkih firmi iz različitih sektora koje zapošljavaju 20.000 ljudi.

"Ovaj Poslovni savet potvrdio je da je Nemačka izvozno tržište broj jedan za Srbiju, a da je Srbija među zemljama CEFTA regiona ostala prvi partner Nemačke", izjavio je Ćirić i zaključio da je ovom posetom nastavljena i proširena odlična bilateralna saradnja dveju zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: