Neizbežan "solarni rat" SAD i Kine

Sjedinjene Američke Države i Kina pripremaju se za trgovinski rat oko solarne energije, piše Njujork tajms.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2011.

21:05

Default images

Taj list navodi da je američko ministarstvo trgovine otvorilo istragu koju su zatražili američki proizvođači koji optužuju Kineze za "damping" solarnih ploča u SAD-u, odnosno za prodaju tog proizvoda koji zahvaljujući milijardama dolara vladinih podsticaja prodaju po ceni nižoj od troška proizvodnje i distribucije.

Kineska trgovinska grupacija odmah je optužila Belu kuću da je komercijalnu pritužbu pretvorila u "političku farsu, koja je vrlo verovatno tek predstava za javnost koju je Obamina administracija priredila zbog nadolazećih izbora". U Vašingtonu solarna energija predstavlja politički spornu temu, delimično zbog činjenice da je letos bankrotirala kompanija koja je proizvodila solarne ploče Solindra, a koja je pre toga dobila preko 500 miliona dolara saveznih kredita.

Upotreba solarne energije u SAD-u ubrzano raste, ali kineski proizvođači solarnih panela razvijaju se još brže pa su u poslednjih pet godina uspeli da udvostruče svoj udeo na američkom tržištu.

Zbog činjenice da obuhvata složena pitanja poput proizvodne politike, otvaranja novih radnih mesta i klimatskih promjena, rasprava o solarnim pločama mogla bi se pretvoriti u politički najžešći trgovinski slučaj u poslednje vreme.

Solarna energija doprinosi američkoj električnoj energiji sa samo jednom desetinom od jednog procenta, ali količina nove solarne potrošnje u vatima koja se u zemlji instalirala od 2008. godine raste po godišnjoj stopi od preko 70 posto.

Proizvođači koji su zatražili istragu zahtevaju da se na kineske solarne ploče nametne carinska stopa od preko sto posto.

Kakve god mere američka vlada odluči da preduzme, one će možda doći prekasno za spas američke industrije solarnih ploča. Kina, čija je vlada veliki pobornik kompanija koje se bave zelenom energijom, već učestvuje u svetskoj proizvodnji solarnih panela sa preko tri petine, što joj daje veliku prednost u globalnim razmerima.

Kina izvozi 95 posto proizvedenih panela, a to joj je pomoglo da naglo spusti veleprodajne cene solarnih ploča sa 3,30 dolara po vatu kapaciteta 2008. godine na samo jedan ili 1,2 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: