Sudbina evrozone u Angelinim rukama

Nagli pad vrednosti deonica produžio se i tokom prošle nedelje, a štednje i penzioni fondovi zabeležili su milionski pad vrednosti, piše Daili Mail.

Svet

Izvor: B92

Subota, 26.11.2011.

16:43

Default images

I dok ceo svet čeka, strahujući od najgoreg mogućeg scenarija, sve su oči uprte u Angelu Merkel.

Nemačka kancelarka sama može odlučiti može li evro preživeti ovu krizu, ili će se slomiti i sa sobom povući finansijski sistem čitavog evropskog kontinenta, zajedno s budućnostima miliona stanovnika.

Angela Merkel i njeno osoblje nisu tražili takvu moć, no neizbežna je činjenica kako je nemačka ekonomija jedina ekonomija u evrozoni koja je dovoljno snažna da zauzda valutu dok se evropski lideri ne dogovore o održivoj budućnosti. Ono što je itekako očigledno jeste da se Angela Merkel ne može nadati da će se samo uz pomoć mera štednje izbeći realna mogućnost grčkog bankrota u sledećih nekoliko nedelja.

Kamate na dug u Italiji dosegle 8 odsto

Što se Italije tiče, kamate na dug juče su u jednoj tački narasle na 8 odsto - a to je brojka za koju konvencionalni ekonomisti tvrde da je neodrživa.

Kriza je toliko akutno da je Bank of England počela smišljati planove za rušenje sistema koje bi usledilo u slučaju bankrota - s nezamislivim posledicama za radna mesta, štednje i vrednost imovine širom Evrope.

Isteklo je vreme za nadanje o poboljšanju situacije, a Nemačka je jedina koja može da spreči totalnu propast - to je poruka koja je ove sedmice poslata nemačkoj kancelarki, nakon što su ulagači odbili kupiti velik deo tek izdatih nemačkih obveznica. Uverilo ih nije čak ni obećanje iz Berlina o garantovanju kamata.

"Nemačka mora izvući evrozonu"

Poručeno joj je kako bez odlaganja mora povući stotine milijardi iz rezervi koje čuva Bundesbank, kako bi rekapitalizirala nepromišljene zajmodavce širom kontinenta.
Takođe joj je upućena jasna poruka da Nemačka mora prerasti svoju fobiju od štampanja novca, ukorenjenu u hiperinflaciji koja je Hitleru pomogla da se dokopa vlasti, tako da dopusti Evropskoj centralnoj banci da pribegne kvantitativnoj monetarnoj politici.

U tom slučaju, grčki bi dug mogao izazvati urušavanje čitave evrozone, sa posledicama koje će se proširiti i izvan granica EU, piše Daili Mail.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: