Fijat gasi proizvodnju na Siciliji

Italijanski Fijat počeo je postepeno da gasi proizvodnju kola u fabrici na Siciliji. Poslednji automobil sići sa montažne trake u tom pogonu do kraja meseca.

Svet

Izvor: B92

Petak, 25.11.2011.

12:33

Default images

Uprava "Fijata" je još pre dve godine najavila da će suspendovati rad pogona Termini Imerese, ali je tek ove sedmice počela sa praktičnom primenom odluke koja bi mogla da bude preteča sličnih sudbina jednog broja evropskih fabrika, prenela je agencija Market-voč.

U "Fijatovoj" fabrici Termini Imerese montira se stara verzija modela "ipsilon", vozilo brenda "Lanča" sa petoro vrata. Proizvodnja u tom pogonu postala je neracionalna zbog toga što su se delovi dopremali sa severa zemlje, čime se drastično povećavaju troškovi montaže.

Pre nego što se krenulo u proces zatvaranja, pogon Imerese je radio povremeno, a njegovi radnici su najveći deo vremena provodili kod kuće sa amnjenom platom. Prema sporazumu sa vladom, "Fijat" će predati fabriku italijanskom manjem proizvodjaču kola "DR Motor" koji saradjuje sa kineskom kompanijom "Čeri automobili." "Dr Motor" planira da zaposli oko 1.300, od 1.600 radnika u tom pogonu u kome će se izradjivati četiri modela. Planira se proizvodnja u prvoj fazi oko 10.000 jedinica u 2013. godini, a kasnije 60.000 do 2017. godine.

Zatvaranje pogona na Siciliji deo je "Fijatove" strategije da obnovi proizvodjačku bazu u italiji i da je učini mnogo efikasnijom. Kada je prvi put objavljenao zatravanje pogona Termini inerese, sindikati su optužili "Fijat" da zapostavlja svoje obaveze u Italiji. Urkos uveravanju da nije tako i najavljenom ulaganju u druge pogone, pojedini sindikati i političkii još sumnjaju u budućnost italijanskih fabrika, budući da se uprava "Fijata" fokusirala na mnogo unosnije americkco tržište, gde je preuzeta kontrola nad grupom "Krajsler".

Samo pominjanje mogućeg zatvaranja fabrika može da dovede autokompanije u političke teškoće imajući u vidu želju vlada da zaštite što više radnika u periodu krize.

U zapadnoj Evropi, prema proceni stručnjaka, ima previše kapaciteta za izradu kola u trenutku kada prodaja pada zbog finansijske krize, što dovodi u tešku situaciju mnoge proizvodjače. Prošle godine u regionu je prema raspoloživim kapacitetima moglo da se montira oko 15 miliona automobila, a proizvedeno je 13,2 miliona, navodi specijalizovana agencija "IHS automotiv." Kao posledica te činjenice i nedovoljne iskorišćenosti kapaciteta, pojedine auto-kuće počele su da preduzimaju konkretne mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: