Island se uplašio kineskih miliona

I dok mnoge zemlje muči to što nema stranih ulaganja, neke zemlje poput Islanda razbijaju glavu pitanjem zašto neki ulagači žele deo njihove zemlje.

Svet

Izvor: business.hr

Nedelja, 20.11.2011.

18:45

Default images

Tamošnja vlada trenutno pokušava da dokuči zašto kineski bogataš želi da kupi komad izolovanog zemljišta na severoistoku zemlje, piše Vašington Post.

Reč je o 0,3 posto državne teritorije Islanda. Islandska vlada sumnja da se iza kupovine ne kriju turizam i ljubav prema prirodi nego strateški interes kineske države, pa još uvek razmišljaju o odobrenju transakcije.

Zemljište koje želi da kupi Huang Nubo, inače bivši kineski državni zvaničnik, kako bi na njemu navodno izgradio odmaralište, prekriveno je pukotinama iz kojih izlazi para, bazenima s blatom i poljima lave. Nubo kaže da mu se svidela prelepa priroda u tom delu Islanda. To je njegov odgovor na optužbe da bi kupovina tog zemljišta mogla da omogući Kini strateški oslonac u Arktičkom krugu, gde se sve češće topi led što otvara brojne nove saobraćajne puteve.

Islandska vlada sumnja da Kinezi na ovaj način žele da uštede čitavo bogatstvo koje bi inače platili za transport dobara.

Dogovor, ukoliko bude odobren, bi vredeo 8,8 miliona dolara, ali je za sada stavljen na razmatranje od strane islandskog ministarstva unutrašnjih poslova, koje je pisalo Nubi pitavši ga zašto želi da kupi tako velik komad zemlje.

Njegova komunistička prošlost izazvala je spekulacije da bi iza njegove kupovine tog zemljišta moglo da stoji nešto više od turizma i ljubavi prema prirodi. On je osnovao svoju kompaniju Žongkun 1995. godine nakon što je radio u vladinom odeljenju za propagandu i u ministarstvu građevine.

Prošle godine našao se na 161. mestu Forbsove liste najimućnijih kineskih preduzetnika, s imovinom procenjenom na 890 miliona dolara. On je odlučno odbacio kritike da je projekat zapravo prikriveni pokušaj Pekinga da uspostavi i ojača prisutnost na Arktiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: