"Grčka i Portugal napuštaju evro"

Ekonomista Nurijel Rubini očekuje seriju bankrota članica evrozone i niz napuštanja ove monetarne unije kao posledicu toga.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

22:09

Default images

"U narednih 12 do 18 meseci veoma je izgledno da će Grčka napustiti evrozonu, a mislim da će to morati i Portugal o kojem trenutno ne brinu. Ta zemlja je takođe beznadežan slučaj", rekao je Rubini, ekonomista koji je krah američkog tržišta nekretnina i globalnu krizu predvideo još 2006, dve godine pre njenog izbijanja.

Po njemu glavni problem nisu Grčka i Portugal jer su obe zemlje "dovoljno male".

"Ako novac u Italiju i Španiju bude uspešno usmeren, Grčku i Portugal bi mogli da puste na 'poluuređen' način. Ali ukoliko Italija i Španija, treća i četvrta najveća privreda u evrozoni, izađu iz nje to bi značilo raspad evrozone. Možda to neće desiti u narednih 12 ili 18 meseci, ali bi moglo da se desi u naredne tri godine ili više", tvrdi Rubini.

Na pitanje da li će u slučaju raspada evrozone nastati haos, Rubini kaže da je sve moguće izvesti na osmišljen način ako bude postojalo zvanično finansiranje koje bi sprečilo haos. "To će sve ići kroz bankarski sitem i Evropljani će morati da daju novac, pre nego da dignu ruke od svega", smatra Rubini.

On je ranije izneo očekivanje da će drugi talas krize nastupiti tek 2013, ali sada smatra da bi novi pad svetske ekonomije mogao da počne i ranije.

"Do pre nekoliko meseci smatrao sam da će 'oluja' biti 2013. godine", rekao je u jednoj od ranijih izjava, dodajući da slabost ekonomije SAD, evrozone i Velike Britanije raste, tako da se ponovni pad može očekivati i ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: