Italija usvojila paket mera štednje

Donji dom italijanskog parlamenta je usvojio paket ekonomskih reformi koje je zahtevala Evropska unija.

Svet

Izvor: Beta

Subota, 12.11.2011.

21:18

Default images

Gornji dom parlamenta, Senat, to je učinio juče pa je na taj način izglasan budžetski zakon koji sadrži reformske mere.

Berluskoni je ostavku predao večeras predsedniku Italije Djordju Napolitanu (Giorgio) u predsedničkoj palati u Rimu. Time je otvoren put Napolitanu da imenuje novog mandatara, a očekuje se da će to biti bivši evropski komesar Mario Monti.

Berluskoni je u četvrtak izgubio parlamentarnu većinu, ali je vladin predlog mera štednje ipak dobio potreban broj glasova. Berluskoni je tada obećao da će podneti ostavku.
Ispred palate se večeras okupio veći broj ljudi koji su u trenutku kada je Berluskoni došao uzvikivali "Ostavka" i "Dovidjenja Silvio".

Neposredno pre nego što je Berluskoni podneo ostavku, hiljade demonstranata okupilo se ispred kancelarije predsednika mašući italijanskim zastavama i noseći plakate sa natpisima "Baj, baj, Silvio".

"Duboko sam ogorčen", rekao je Berluskoni italijanskoj agenciji ANSA dok su demonstranti na ulici uzvikivali "Klovn!" i "Odlazi odmah".

Berluskoni je saradnicima iz partije Narod slobode (PDL) poručio da će podržati novu prelaznu vladu koju će voditi Monti, 68-godišnji ekonomista koji uživa veliki ugled.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: