Berluskoni odlazi u subotu?

Italijanski Senat usvojio je danas paket ekonomskih mera namenjen smanjenju duga zemlje i podsticanju njenog rasta.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 11.11.2011.

14:07

Default images

Time je otvoren put njegovom konačnom usvajanju u subotu u Poslaničkom domu, prenose svetske agencije.

Kada mere borbe protiv krize, na koje se zemlja obavezala EU, budu definitivno usvojene, premijer Silvio Berluskoni uručiće ostavku italijanskom predsedniku Đorđu Napolitanu.

Novi mandatar će, kako se očekuje, biti bivši evropski komesar Mario Monti. Berluskoni je obećao da će dati ostavku čim parlament usvoji mere ekonomske reforme. Senat je ekonomske mere usvojio sa 156 glasova za i 12 protiv.

Od Montija se očekuje da na čelu tranzicione vlade uvede nove reforme kako bi Italiju izvukao iz ekonomske krize po uzoru na Grčku koja bi zapretila svim zemljama iz zone evra i dovela do globalne recesije.

Paket mera odnosi se na kresanje javnih troškova, reformu penzijskog sistema, liberalizaciju, pojednostavljenje administrativnih procedura i podsticaj zapošljavanja.

Italija hitno da reaguje

Šef Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, Klaus Regling, pozvao je Italiju da brzo reaguje kako bi uverila tržišta u svoju finansijsku i političku stabilnost i dodao da je Fond spreman odmah da pomogne toj zemlji, ukoliko se to od njega zatraži.

Regling je u intervjuu nemačkom dnevnom listu "Zidojče cajtung" rekao: "Italija nema mnogo vremena na raspolaganju da bi razuverila tržišta. Toj zemlji je potrebna vlada što je pre moguće", prenela je agencija AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: