Rusija spremna dočekuje krizu

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev smatra da će Rusija, zahvaljujući ekonomskom razvoju u ovoj godini, lakše prevazići mogući drugi talas ekonomske krize.

Svet

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

13:06

Default images

"Postoje različite prognoze ali situacija je, u celini gledano, u Rusiji čak nešto bolja nego u mnogim evropskim zemljama, zato što smo uprkos poteškoćama u prethodnom periodu obezbedili solidan rast bruto domaćeg proizvoda, koji će ove godine biti u okvirima 4,0-4,5 odsto", rekao je ruski predsednik, prenosi agencija RIA Novosti.

Na sastanku sa radnicima i inženjerima, kao i aktivom partije "Jedinstvena Rusija" fabrike kablova u Amursku, Medvedev je podsetio da će zemlje Evropske unije i SAD ove godine imati rast BDP od nule do jedan odsto.

Ruski predsednik je istakao da je prethodnih godina, uprkos ekonomskoj krizi, u zemlji opadala inflacija. U 2011. će iznositi od oko sedam procenata, što će biti njen najniži nivo u istoriji savremene Rusije.
Među ostvarenim rezultatima koji Rusiji garantuju lakše preživljavanje moguće krize Medvedev je naveo solidan odnos državnog duga prema BDP, od svega 13 procenata, dok u drugim zemljama dostiže i celih 100 odsto, kao i značajno smanjenu stopu nezaposlenosti i prihode koji su na pretkriznom nivou.

"Makroekonomski uslovi nisu loši, ali bila bi obmana kada bih rekao da smo zaštićeni od problema. Rusija je i 2008. bila na udaru, kao deo globalne ekonomije" rekao je Medvedev.

On je naglasio da je neophodna diversifikacija ekonomije kako bi se smanjila zavisnost zemlje i privrede od sirovinskog izvoza, zbog čega je preko potrebno unapređenje realnog sektora industrije, takozvana "nova industrijalizacija".

Prema njegovim rečima, Rusija će biti zaštićenija od međunarodnih problema ukoliko to stvari, mada je stoprocentna sigurnost nerealna.

"Ja sam ubeđeni optimista", zaključio je ruski predsednik, iako je dodao da su, sudeći prema poslednjim dešavanjima, teškoće mnogobrojne, posebno u evrozoni, jer njene članice ne mogu da postignu dogovor oko prevazilaženja krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: