Evropu strah da Italiji nema spasa

Italija je prevelika da bi je finansijski spasila EU, zato zvanični Rim mora da podnese velike žrtve, kaže ministarka finansija Austrije Marija Fekter.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 08.11.2011.

10:54

Default images

"Italija zna da, s obzirom na veličinu njene privrede, ne može da se nada pomoći sa strane. Zato se sad u toj zemlji radi na primeni oštrih mera štednje", rekla je ona na početku drugog dana sastanka ministara finansija EU u Briselu.

Danas su italijanski troškovi zaduživanja na tržištu obveznica ponovo premašili rekord i porasli na 6,73 odsto, dok premijera Silvija Berluskonija čeka ključno glasanje u parlamentu o stanju javnih finansija. Kombinacija niske stope rasta italijanske privrede i javnog duga od 1,9 biliona evra je kod investitora podstakla strahovanja da bi Italija mogla da bude sledeća žrtva evropske dužničke krize, iako je njen budžetski deficit relativno nizak.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren izjavio je sinoć da od treće po veličini privrede u okviru evrozone želi hitne odgovore kad je reč o primeni reformi, a očekuje se da će u Italiji danas i sutra boraviti prva grupa stručnjaka EU za monitoring.

Berluskonijeva vlada je pod velikim pritiskom da brzo sprovede reforme, kako bi sprečila eskalaciju italijanske dužničke krize. Međutim, sa reformama se kasni zbog slabe koalicije.

Prinos na desetogodišnje italijanske obveznice skočio je za još 0,07 odsto, na 6,74 odsto, što je najviši nivo od uspostavljanja zone evra 1999. godine. To je takođe vrlo blizu granice od sedam procenata koja je naterala Grčku, Irsku i Portugaliju da prihvate spasilačke pakete zajmova zone evra i Međunarodnog monetarnog fonda.

Berluskoni "preživeo", za sada

Italijanski parlament je usvojio zakon o budžetu koji je predložila vlada ali glasanje je pokazalo da premijer Silvio Berluskoni više ne može da računa na apsolutnu većinu u Predstavničkom domu.
Za budžet je glasalo 308 poslanika (umesto 316 poslanika, što bi bila apsolutna većina), 321 je bio uzdržan i niko nije bio protiv. Opozicija je odmah posle glasanja tražila da Berluskoni podnese ostavku kako bi umirio finansijska trzišta, bez obzira što je premijer više puta do sada odbacio takve pozive.

Berluskoni je poslednjih dana bio izložen rastućem pritisku da podnese ostavku, a pozivima da ode sa funkcije se pridružio i njegov glavni koalicioni partner Umberto Bosi koji je tražio da Berluskoni podnese ostavku, kao i da bivši ministar pravosuđa Anđelino Alfano preuzme njegovo mesto.

Italijanski premijer je do sada insistirao na tome da ima dovoljnu podršku. On je ostao pri tome da će sačekati da vidi ishod glasanja pre nego što donese konačnu odluku šta će učiniti.

Berluskoni kaže da će "ako treba da umre, umreti u parlamentu". "Ne razumete, ja sam rođen na izborima, pred očima javnosti, i ako treba da umrem umreću u parlamentu", rekao je on.

Liga za sever i mnogi članovi Berluskonijeve stranke Narod slobode, kako se čini, žele da Berluskoni ustupi mesto novoj vladi desnog centra koja bi bila u stanju da se nosi sa teškom ekonomskom krizom i povrati poverenje tržišta bez ustupanja vlasti prelaznoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: