Rubini: Pustiće Grčku da bankrotira

Čuveni američki ekonomski analitičar Nuriel Rubini smatra da će MMF i Nemačka za godinu dana pustiti Grčku da bankrotira.

Svet

Izvor: B92

Subota, 05.11.2011.

02:00

Default images

Njegova teorija je da je strategija Međunarodnog monetarnog fonda i Nemačke sledeća - održavati Grčku u životu dovoljno dugo da se spasu Italija i Španija.

"Kasnije će, kada postane očito da mere štednje nisu upalile (čega su, smatra Roubini, svi svesni), možda za godinu dana, pustiti Grčku da bankrotira. MMF i Nemačka se nadaju da će se Španija i Italija do tada oporaviti", navodi on.

Rubini, očigledno skeptičan u vezi sa spašavanjem Grčke, napominje i da će, ako se raspadne evrozona, to izazvati potres u čitavom svetu. On smatra kako postoji veliki rizik da se evrozona raspadne. To, kaže on, ne znači da će je Portugal i Grčka napustiti, nego da će je i Španija i Italija s vremenom također napustiti – što bi naposletku dovelo do kraha.

Čuveni ekonomista je, inače, za Evropu rekao da je to kao gledanje sudara vozova koji se kreću kao na usporenom snimku. On je krajem oktobra već upozorio da su šanse za propast evrozone najmanje 50 procenata.

Takođe, Rubini je u septembru u svom blogu koji piše za list Fajnenšel tajms napisao da je vreme da Grčka bankrotira i napusti evro, navodeći da ni restrukturiranje grčkog duga neće spasiti tu zemlju jer ona nije konkurentna u evrozoni i ne može ostvariti rast.

On je, ipak, priznao da bi bankrot Grčke izazvao mnogo kolateralnih žrtava, ali svejedno smatra da se sa svime time može upravljati i da se šteta može suzbiti.

Rubini je inače poznat po tome što je predvideo i američku krizu nekretnina i globalnu recesiju, čije su posledice i danas vidljive širom planete, zbog čega je i dobio nadimak - "Dr Propast".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: