Kineski bogataši žele da se isele

Skoro polovina kineskih bogataša koji su "teški" više od 10 miliona juana (1,6 miliona dolara) skloni su iseljavanju iz zemlje radi boljih uslova života.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

15:56

Default images

Prema anketi koju su sprovele agencija Hurun, koja takođe pravi i godišnju listu najbogatijih Kineza, i Kineska banka, 46 procenata od 980 dolarskih milionera razmatra da napusti Kinu.

Prema tim nalazima, 14 procenata je već napustilo zemlju ili je zatražilo iseljenje. U studiji urađenoj u 18 kineskih gradova od maja do septembra, 60 procenata želi da napusti Kinu kako bi obezbedilo bolje obrazovanje za decu, preneo je Rojters.
Pored brzog privrednosg rasta i većeg životnog standarda Kineza, u zemlji još nisu rešeni problemi s kojima se nosi stanovništvo, uključujući krut školski sistem, pogoršanje socijalnog okruženja, visoke troškove života, nedostatak standarda u proizvodnji hrane.

"Da bi kupili kuću u Pekingu sada vam treba isti iznos para kao i u inostranstvu, ali ovde ne dobijate ostale pogodosti življenja", rekla je nedavno bogatašica Luo magazinu Lajfvik. "Živeti u inostranstvu nije skuplje, ali definitivno pruža više zadovoljstva", kaže ona.

Jedna trećina anketiranih bogataša je već započela postupak dobijanja papira na osnovu "investicione imigracije" koja nekoj osobi omogućava da dobije dozvolu za useljenje ako u tu zemlju investira određenu sumu novca.

U izveštaju se ne navode koje su najpopularnije destinacije za kineske bogataše, ali je agencija Sinhua nedavno navela da su to Kanada i Australija.

Prosečna starost ispitanika u studiji je bila 42 godine i oni su vredeli više od 60 miliona juana, ili skoro 10 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: