Svetu potrebno 80 mil. radnih mesta

Svetskoj ekonomiji bi u iduće dve godine bilo potrebno 80 miliona radnih mesta, a od toga će biti otvorena svega polovina.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

15:16

Default images

Međunarodna organizacija rada (MOR) saopštila je te procene i upozorila da rizik od socijalnih nemira raste zbog velikog broja nezaposlenih.

"Naša procena je da će svetskoj ekonomiji u naredne dve godine biti potrebno 80 miliona radnih mesta, da bi se stopa nezaposlenosti svela na nivo pre krize" iz 2007, izjavio je direktor istraživačkog instituta pri MOR-u Rejmond Tores, prenela je agencija AFP.
Međutim, prateći sadašnji trend, "svetska ekonomija" će stvoriti samo 40 miliona poslova, što je polovina potrebnog broja.

Većina novih radnih mesta biće otvorena u zemljama u razvoju, dok će samo 2,5 miliona poslova biti obezbeđeno u razvijenim privredama.

Kao rezultat, industrijalizovanim zemljama nedostajaće 24,7 miliona radnih mesta u 2012. i 2013, pokazali su podaci organizacije.

Očekuje se da će visok nivo nezaposlenosti izazvati rast socijalnih tenzija u razvijenom svetu. MOR je upozorio da je u 45 od 118 posmatranih zemalja "povećan rizik od socijalnih nemira", dodajući da je rizik najprimetniji u razvijenim privredama, pogotovo u EU, arapskim zemljama i, manjim delom, Aziji.

Demonstracije protiv finansijskog sistema rasplamsale su se u gradovima širom Evrope i SAD-a. Demonstranti krive sistem za pojavu ekonomske krize zbog koje su milioni ljudi ostali bez posla.

Nezaposlenost je u svetu krajem prošle godine već dostigla rekordnih 200 miliona ljudi, a MOR očekuje da će se situacija ove godine dodatno pogoršati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: