Folksvagen prestiže Tojotu i GM?

Nemačka grupa Folksvagen (VW) najverovatnije će ove godine postati najveći proizvođač automobila na svetu i nadmašiti Tojotu i američki "Dženeral motors" (GM).

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.10.2011.

08:12

Default images

Prodaja VW, treće auto-kuće u svetu u 2010, najverovatnije će porasti 13 procenata na 8,1 miliona vozila ove godine.

Isporuke GM-a će se povećati osam odsto, na 7,55 miliona, dok će Tojota pasti devet procenata, na 7,27 miliona kola.

Isporuke VW u Kini mogle bi skočiti oko 20 procenata u 2011, a više će se nego udvostručiti u Indiji. Tojota je, nasuprot tome, bila prinuđena da suspenduje azijske pogone zbog poplava u Tajlandu, nekoliko meseci posle zemljotresa koji je u martu pogodio proizvodnju u Japanu.
Tojota bi mogla opet preuzeti vođstvo od VW naredne godine, budući da se očekuje oporavak japanskih pogona, čime se stvaraju uslovi za prodaju 8,4 miliona kola, ili pola miliona više od isporuka VW.

Velike svetske autokompanije okreću se prema zemljama čije su privrede u usponu, budući da je prodaja na zasićenim tržištima usporena. Kina, druga privredna na svetu, porašće ove godine 9,5 procenata, šest puta više od SAD i zemlja evro zone. Kina je i najveće tržište automobila na svetu, s prodajom koja je premašila 18 miliona u 2010.

VW prodaja u Kini naverovatnije će dostići 2,3 miliona jedinica i 116.000 u Inidiji u ovoj godini, a ta dva tržišta čine oko jedne trećine ukupne prodaje kompanije.

Folksvagen, koji poseduje više od 60 fabrika u svetu, planira da uloži rekordnih 62,4 milijarde evra, ne računajući zajednička preduzeća u Kini, u narednih pet godina, u podizanje kaapciteta i godišnje proizvodnje na 10 miliona kola do 2018, godine.

Kineska zajednička preduzeća sa VW-a će uložiti još 14 milijardi evra do 2016. godine, tako da bi nemačka kompanija svoj cilj mogla ostvariti tri godine ranije nego što je predviđeno.

VW predviđa da će njena globalna prodaja porasti ove godine pet odsto, nakon što je u 2010 ostvarena rekordna isporuka od 7,2 miliona vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: