Rubini i Krugman: Stiže recesija

Verovatnoću nove recesije u SAD, Velikoj Britaniji i evrozoni u narednih 12 meseci poznati američki ekonomista Nuriel Rubini procenjuje na 50 odsto.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2011.

19:05

Default images

"Smatram da postoji minimum 50-procentna verovatnoća da u SAD, evrozoni, Velikoj Britaniji i većini razvijenih zemalja u predstojećih 12 meseci može početi pre nova recesija i pad, a ne ubrzanje tempa rasta", smatra Rubini, koji je postao svetski poznat predvidjanjem globalne finansijske krize još 2006. godine.

I profesor Pol Krugman, dobitnih Nobelove nagrade za ekonomiju 2008. godine takođe smatra da je verovatnoća recesije svetske ekonomije porasla na 50 odsto. "Postoji visoka verovatnoća da će teška situacija u kojoj se našla svetska ekonomija, izazvati recesiju", ocenio je Krugman.

Stanje svetske ekonomije može se dodadno pogoršati ukoliko agenicje Mudis i Fič slede primer agencije "Standard end Purs" i do kraja 2011. godine snize kreditni rejting SAD sa sadašnjih maksimalnih AAA, prognoziraju eksperti "Bank of Amerika-Meril Linč" (BofA).

Na takvu odluku agencije može da podstakne nesposobnost američkog Kongresa da usaglasi dugoročni program smanjenja budžetskog deficita zemlje. Novo sniženje kreditnog rejtinga SAD može dodatno da uspori oporavak američke ekonomije.

Hor pesimista koji ne isključuju svetsku recesiju dopunjava Međunarodni monetarni fond (MMF), sa upozorenjem da se "mogućnost svetske recesije u 2012. godini ne može sasvim isključiti".

Eksperti MMF su, naime, u oktobarskom izveštaju istakli da centralnu i istočnu Evropu očekuje usporavanje rasta kao posledica slabljenja svetske tražnje, ali u manjoj meri nego zapadnu Evropu.

Poslednji statistički podaci o američkoj privredi su, doduše, bili bolji od očekivanja eksperata, što smanjuje verovatnoću nove recesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: