Obama: Vreme da se SAD okrenu kući

Američki predsednik Barak Obama kaže da smrt bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija i kraj rata u Iraku predstavljaju potvrdu obnove američkog vođstva u svetu

Svet

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

20:33

Default images

On je, u nedeljnom obraćanju naciji, istovremeno istakao da SAD sada treba da se istom takvom hitnošću i jedinstvom pozabave oživljavanjem privrede i otvaranjem radnih mesta, kao svojim najvećim izazovima.

Obama je dodao da odlazak iz Iraka omogućava da se SAD usmere na Avganistan, odakle će se trupe povući do kraja 2014. godine.

"Ove nedelje imali smo dva snažna podsetnika o tome kako smo obnovili američko vođstvo u svetu. Posle decenije ratova, okrećemo stranicu i krećemo napred, snažno i pouzdano", rekao je predsednik SAD.

Prema njegovim rečima, okončanje oba ta rata omogućiće da se SAD usmere na obnovu privrede i smanjenje nezaposlenosti.

”Protekle decenije, potrošili smo hiljadu milijardi dolara na ratovanje, pozajmljujući iz inostranstva, a malo investirajući u najveći resurs snage naše nacije - naše ljude. Sada, nacija koju treba da izgrađujemo je naša sopstvena, istakao je Obama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: