Grinspen: Bolje spaliti prazne kuće

Bivši predsednik američke centralne banke Alan Grinspen smatra da se vlada SAD nije dobro ponela tokom krize na tržištu nekretnina.

Svet

Izvor: business.hr

Subota, 22.10.2011.

16:40

Default images

On objašnjava da bi puno isplativije bilo da su vlasti tržište "očistile" od viškova.

Njegova izjava podseća na hiljade drugih koje su tokom krize davali različiti ugledni investitori, omraženi menadžeri hedž fondova ili razni analitičari i stručnjaci.

Međutim, način na koji bi Grinspen "očistio" tržište od viškova potpuno je ekstreman i upravo to je ono što je šokiralo američku javnost.

Naime, vremešni bivši predsednik Feda smatra da je vlada trebalo da kupi sve kuće koje su zjapile prazne i koje su direktna posledica ekstenzivne gradnje u vreme poslednjeg buma na američkom tržištu nekretnina i onda da ih zapali.

Grinspen tvrdi da bi to finansijski bila puno isplativija opcija od nacionalizovanja raznih hipotekarnih zajmodavaca i pomaganja ljudima u otplati hipotekarnih kredita.

On smatra i da, da je američka vlada stvarno napravila taj radikalan potez, pad cena na tržištu nekretnina ne bi bio tako ekstreman kao onaj do kog je na kraju došlo nakon pucanja nekretninskog balona koji je čitav svet doveo tu gde je danas.

Ipak, kao možda i najbolji dokaz da nije posenilio, Grinspen je naglasio da to politički nikako nije izvodljiva opcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: