Česima evro nije ni na kraj pameti

Zemljama evrozone više je stalo do toga da nađu onoga ko bi plaćao tuđe dugove nego što im je stalo do novih članica, kaže češki premijer Petr Nečas.

Svet

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

15:58

Default images

Premijer te zemlje je dodao da prelazak na evro sada Češkoj ne bi bio od koristi.

"Zaista nismo toliko bogati da možemo da dozvolimo sebi luksuz da plaćamo tuđe dugove", rekao je Nečas i dodao da je današnja evrozona drugačije od onoga u šta se Češka pri svom ulasku u Evropsku uniju 2004. godine obavezala da uđe.

Češki premijer ponovio je nedavne kritike da evrozona više nije montarna unija već se sve više menja u zonu transfera novca i dugova, te da zaštitni mehanizmi i pokušaji da se evrozona stabilizuje ne zahtevaju dovoljno fiskalnu disciplinu članica. Češka bi prema rečima Nečasa trebalo da o tome da li želi da uđe u evropsku monetarnu uniju odlučuje na referendumu, a ponovio je da Češka neće pomagati garancijama za tuđe dugove, već će podržati samo one korake koji vode ka jačanju fiskalne discipline u EU.

Nečasov prethodnik na čelu stranke, bivši premijer Mirek Topolanek upozorio je, međutim, konzervativce na njihovom kongresu da ne bi trebalo da se zlurado raduju zbog problema evrozone i erozije EU a nikako ni da se igraju evropskih odlikaša.

"Nacionalni interesi ne moraju automatski da budu protivevropski. Nacionalni ponos nije samo skakutanje u ritmu 'ko ne skače nije Čeh'", kazao je Topolanek.

Osnivač Građanske demokratske stranke, sadašnji češki predsednik Vaclav Klaus otkako je izbila dužnička kriza zahteva da Nečasova vlada počne pregovore sa Briselom da se Češka izuzme iz obaveze da uđe u evrozonu, te da može da ostavi svoju krunu.

Protiv evra su zbog dužničke krize prvi put od njegovih početaka i češki preduzetnici koji su sve donedavno bili najglasniji zagovornici prelaska na zajedničku evropsku valutu.

Prema anketi češke Privredne komore svega trećina čeških preduzeća sada želi da se uvede evro a dve trećine su protiv, dok je pre dve godina odnos pristalica i protivnika među menadžerima čeških preduzeća bio obrnut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: