Gadafi sakrio 200 milijardi dolara

Ubijeni libijski vođa Moamer Gadafi tajno je izneo iz Libije i u inostranstvu investirao više od 200 milijardi dolara, piše list Los Anđeles Tajms.

Svet

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

13:02

Default images

List navodi da je to dva puta više nego što su ranije procenjivale vlade zapadnih zemalja.

Pozivajući se na neimenovane visoke libijske zvaničnike, list piše da je američka administracija bila zaprepašćena kada je u proleće otkrila da libijski režim ima 37 milijardi na računima i novca investiranog u Sjedinjenim Američkim Državama.

U vesti se navodi da je američka administracija odmah zamrzla ta sredstva kako ih Gadafi i njegovi saradnici ne bi mogli koristiti. Dodaje se i da su Gadafijeve strane investicije naglo ubrzale poslednjih godine. Gotovo sav novac i investicije iz Libije u SAD stigli su u poslednjih par godina. Vlade Francuske, Italije, Engleske i Nemačke do sada su preuzele kontrolu nad još oko 30 milijardi dolara do koji su došli iz Libije. Ranije, istražni organi su procenili da je Gadafi u inostranstvo, širom sveta, izneo još oko 30 milijardi dolara, što čini ukupno oko 100 milijardi dolara. Tajms piše da su dodatne istrage američkih, evropskih i libijskih stručnjaka, otkrile da je Gadafi godinama tajno slao u inostranstvo još na desetine milijardi i povoljno investirao u skoro svakoj većoj državi, uključujući dobar deo zemalja na Bliskom istoku i jugoistoku Azije.

Dobar deo tog novca uložile su institucije libijske vlade, kao što su Centralna banka Libije, Libijska investiciona uprava, Libijska inostrana banka, Libijska nacionalna naftna korporacija, Libijska agencija za ulaganja u Afriku, piše list. Prema istražiteljima, Gadafi i članovi njegove porodice imali su pristup svom tom novcu i mogli su da ga podižu kad su hteli.

Zvaničnici prelaznih libijskih vlasti kažu da je Gadafi iznosio iz zemlje ogromne sume novca dok su se istovremeno "Libicji mučili da dođu do novca potrebnog za škole, bolnice i svu drugu infrastrukturu".

Pored iznošenja novca van zemlje, veruje se da je Gadafi prikupio milijarde dolara u zlatnim polugama.

Gadafi je naftom bogatom Libijom vladao 42 godine a ubijen je u četvrtak, kada je pokušao da pred pobunjenicima pobegne iz rodnog mesta Sirta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: