Kina obećala stabilnost juana

Vlada Kine je saopštila da će zadržati stabilan kurs juana i upozorila da će se njena spoljna trgovina sledećih meseci naći u "teškoj situaciji".

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.10.2011.

08:08

Default images

Razlog su ekonomske nedaće u zapadnim zemljama.

Kinesko ministarstvo trgovine je izdalo to saopštenje posle objavljivanja podataka koji ukazuju na usporavanje direktnih stranih investicija u Kinu za devet meseci ove godine, što je posledica pada udela američkih i evropskih investitora.

Portparol ministarstva Šen Jeng je izjavio da će njegovo ministarstvo i drugi nadležni resori "zdušno raditi" na održavanju "stabilne politike koja se tiče izvoza", uključujući kurs juana. Kina je pod jakim pritiskom iz SAD da dozvoli juanu da brže ojača. Američki Senat je prošle sedmice odobrio predlog zakona kojim bi Peking bio kažnjen zbog navodne manipulacije kursom domaće valute.

Taj kontroverzni predlog je izazvao žestoke reakcije Pekinga, a Šen je ponovio stav da "taj predlog ozbiljno narušava međunarodne propise".

Priliv direktnih stranih investicija u Kinu je za devet meseci 2011. povećan 16,6 odsto u odnosu na isti period lane, na 86,68 milijardi dolara, pri cemu su azijski investitori imali najveći udeo, ukazalo je ministarstvo. Radi poređenja, priliv je u periodu od januara do avgusta povećan 17,7 odsto na godišnjem nivou.

U septembru su direktne strane investicije u Kinu porasle 7,88 odsto na godišnjem nivou, na 9,05 milijardi dolara, usporivši u odnosu na rast od 11,1 odsto u avgustu i 19,83 odsto u julu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: