Nagrada za plan za izlaz evrozone

Primamljivu nagradu za ekonomistu koji osmisli najbolju strategiju za izlaz iz evrozone ponudio je jedan evroskeptični član britanske Konzervativne partije.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

18:18

Default images

"Ekonomska nagrada Volfson" nudi 285.400 evra ekonomisti koji iznađe najbolji način za "uredan izlaz" jedne ili više zemalja članica koje bi želele da napuste Evropsku monetarnu uniju.

Ta nagrada je druga po veličini novčana premija ponuđena naučnicima iz oblasti ekonomije nakon Nobelove nagrade za ekonomiju.

Lord Sajmon Volfson, direktor modne kuće Nekst i donator Konzervativne stranke, finansiraće nagradu.

Volfson je izjavio da "sada postoji realna mogućnost da će politički ili ekonomski pritisci primorati jednu ili više država da napuste evro".

"Ukoliko taj proces ne bude pravilno sproveden, to bi moglo da predstavlja pretnju po evropske novčane zalihe, zaposlenost i međunarodni bankarski sektor. Nagrada ima za cilj da osigura da se vrhunski stučnjaci pozabave načinima na koje bi evro mogao da bude restrukturiran u više stabilnih valuta", naveo je Volfson.

Prijave predloga za nagradu moraju biti podnete do 31. januara iduće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: