I Mudis snizio rejting Španije

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge "Mudis" snizila je kreditni rejting Španije.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

12:46

Default images

"Mudis" je upozorio da još nije doneto nikakvo "pouzdano" rešenje za ekonomsku krizu u toj članici zone evra.

"Mudis" je snizio rejting španskog duga za dva stepena, na Aa2, sa A1, uz negativnu prognozu, samo nekoliko dana nakon što je slično učinila rivalska agencija "Standard i Purs".

Analitičari ukazuju da je "Mudis" sada već uobičajenim obrazloženjem o slabom ekonomskom rastu i velikom javnom i privatnom dugu u stvari izrazio nepoverenje u Španiju i Evropsku uniju u njihovom dosadašnjem rukovodjenju krizom.

"Velike potrebe španske vlade za pozajmljivanjem, kao i visoka spoljna zaduženost španskog bankarskog i korporativnog sektora, čine Španiju ranjivom na dalje stresove kad je reč o pribavljanju finansija", navedeno je u izveštaju "Mudisa".

Te stresove bi mogao dalje pojačati usporeni ekonomski rast koji bi učinio budžetska kresanja još bolnijim za bilo koju vladu koja bude izabrana na opštim izborima 20. novembra, dodao je "Mudis".

Ta agencija sada očekuje da španski bruto domaći proizvod u 2012. poraste u najboljem slučaju jedan odsto, u poredjenju sa ranije prognozirnih 1,8 procenata.

"Sporiji ekonomski rast će, za uzvrat, učiniti da ostvarenje ambicioznih fiskalnih ciljeva bude još veći izazov za vladu Španije", ukazao je "Mudis" koji je prethodno snizio rejtinge duga Italije i Belgije iz sličnih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: