Francuska: Ipak manji rast u 2012.

Ministar finansija Francuske Fransoa Baroen je upozorio da će ekonomski rast te zemlje u idućoj godini možda biti manji nego što se ranije procenjivalo.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

09:22

Default images

Francuska vlada ipak neće menjati nacrt budžeta za sledeću godinu zbog neizvesnosti u globalnoj ekonomiji koje su posledica evropske dužničke krize.

Baroen je ukazao na veoma veliki i ozbiljan rizik od globalnog usporavanja i priznao da je procena ekonomskog rasta Francuske u 2012. godini od 1,5 odsto "verovatno previsoka".

Za to je okrivio rizike od globalnog usporavanja koji bi, kako je rekao, mogli da budu "veoma veliki" i "žestoki". On je kazao i da će vlada učiniti sve da se izbegne recesija i smanjenje kreditnog rejtinga Francuske AAA. Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga Mudis, naime, saopštila je da će u naredna tri meseca razmatrati rejting Francuske zbog bojazni oko stanja francuskih banaka i cene spasavanja dužnickcim problemima opterećenih članica zone evra.

"Francuska bi se sledećih meseci mogla suočiti sa nizom izazova, na primer, sa mogućom neophodnošću pružanja dodatne finansijske podrške ostalim članicama evrozone ili sopstvenom bankarskom sistemu, što bi moglo da znatno poveća vladine izdatke", navedeno je u obrazloženju Mudisa.

To upozorenje je usledilo pred sastanak lidera EU na kojem će biti razmotrene mere za zaštitu finansijskog sistema tog regiona od mogućeg bankrota Grčke, uključujući injekcije kapitala u banke koje su izložene grčkom dugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: