"Grci izgledaju kao isceđeni limun"

U očekivanju generalnog štrajka protiv najavljenih mera štednje, koji počinje sutra, u Grčkoj danas ne rade železničari, novinari, đubretari, poreznici...

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 18.10.2011.

11:46

Default images

Nezadovoljni službenici u javnom sektoru okupirali su zgrade ministarstava za finansije i za rad u Atini.

Najveće sindikalne konfederacije u javnom i privatnom sektoru, koje imaju dva i po miliona članova, sutra su najavile dvodnevni generalni štrajk.

Vrhunac protesta treba očekivati u četvrtak kada parlament treba da se izjasni o novima merama štednje kojima se predviđa novo smanjenje plata i penzija, povećanje poreza kao i otpuštanje 30 hiljada zaposlenih u javnom sektoru. Biće to, kako se najavljuje, najveći prekid rada u poslednje dve godine od kako je izbila finansijsko ekonomska kriza. Čuju se pozivi da se blokira ulazak poslanika u parlament u vreme kada su bude glasalo o novom paketu mera štednje.

U atmosferi koja je već naelektrisana, policija će, kako se najavljuje, pooštriti mere bezebednosti da bi se izbegli eventualni sukobi demonstranata i policije, kakvi su se ranije dešavali.

U konfederaciji sindikata u javnom sektoru ADEDY objašnjavaju da oni koji žive od mesečnih plata ne mogu više da se odriču. "Mi ćemo pokušati da sprečimo te mere koje će razoriti Grčku i grčki narod", kažu oni.

"Radnici izgledaju kao isceđeni limun... Vlada mora da pozove bogataše da doprinesu rešenju krize. Narod je u pravu kada traži pravdu, ravnopravnu podelu tereta štednje, pravedniji poreski sistem, efikasniju borbu protiv onih koji izbegavaju da plate porez", predsednik tog sindikata Kostas Cikrikas.

Istovremeno, Grčka vlada je naredila građansku mobilizaciju kako bi se očistila Atina čije su ulice prepune đubreta usled 17 dana štrajka đubretara. Premijer Jorgos Papandreu je na velikom ispitu pošto se našao na udaru kritika i iz svoje stranke i iz sindikata. On je pozvao naciju na strpljenje i da pokaže jedinstvo i odgovornost u trenutku koji bi mogao - kako je naglasio - da bude presudan za Grčku, ali i za Evropu.

Vladajući PASOK, sada ima tesnu većinu u parlamentu: 153 od ukupno 300 mesta u parlamentu. U znak protesta protiv mera štednje juče je jedan njegov poslanik napustio stranku, dok dvojica prete da će glasati protiv vladinog programa. Ali "paket" štednje će najverovatnije biti usvojen zahvaljujući podršci manjih opozicionih stranaka.

U Evropskoj uniji, na samitu koji je zakazan iduće sedmice, raspravljaće se o situaciji u Grčkoj i putevima za pronalaženje izlaza iz ekonomske krize, najteže koja je pogodila ovu zemlju u godinama posle Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: