Merkel: Prestanite da kritikujete

Zemlje izvan evrozone koje traže da Evropa reši problem dužničke krize treba bi da prestanu da se protive porezu na finansijske transakcije, kaže Angela Merkel.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 14.10.2011.

18:53

Default images

Neke države u okviru Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i onih sa brzim rastom, poput Japana i Brazila, podržavaju ideju uvodjenja pomenutog poreza, dok se tome protive zemlje poput SAD i Kine, prenela je agencija AFP.

Merkelova je izjavila da će među prioritetima njene zemlje na predstojećem sastanku G20 u francuskom gradu Kanu u novembru biti pooštrenje propisa na finansijskom tržištu i iznalaženje načina da se nestabilne banke spreče da ugroze širi bankarski sistem.

Nemačka kancelarka je istakla da osnovni uzroci aktuelne evropske dužničke krize sežu "godinama, pa čak i decenijama unazad" i da zbog toga "ne mogu da budu rešeni preko noći".

"Ne postoji jedno sveobuhvatno rešenje ili plan koji će rešiti sve probleme ođednom", upozorila je Merkelova. Ona je takođe ponovo odbacila ideju izdavanja evroobveznica, za što se zalažu neki evropski zvaničnici.

"One nisu univerzalni lek, a rezultovale bi rastom troškova zaduživanja za Nemačku", navela je ona.

Ministri finansija G20 o spasavanju Grčke

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) počinju razgovore o spasavanju Grčke od bankrotstva.

Uprkos tome što ta pitanja zahtevaju brzo rešenje, lideri nemaju velika očekivanja od današnjeg i sutrašnjeg sastanka G20. Oni su ranije obećali da će doneti neki plan do kraja ovog meseca, a sastancima ovog vikenda u Parizu dominiraće pregovori iza zatvorenih vrata, prenela je agencija AP.
Sastanak će biti otvoren večeras radnom večerom. Očekuje se da će glavne teme razgovora biti dokapitalizacija banaka koje imaju u vlasništvu rizične obveznice, način za smanjenje grčkog dužničkog bremena i mere za stimulisanje svetske ekonomije.

Ministri finansija Francuske i Nemačke izjavili su danas da njihove zemlje blisko saradjuju na iznalaženju dugoročnog svobuhvatnog plana za dužničku krizu koja potresa evrozonu.

Francuski ministar finansija Fransoa Baroen i njegov nemački kolega Volfgang Šojble ukazali su pred sastanak G20 da su njihove zemlje odlučne da učine sve što je neophodno kako bi pomogle zoni evra, prenela je francuska agencija AFP .

"Francuska i Nemačka imaju zajedničku poziciju i ja sam uveren da ćemo zajedno naći rešenja kako da zaštitimo region zajedničke valute i osiguramo stabilnost", izjavio je Šojble novinarima posle sastanka kojem je prisustvovao i predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

Baroen je ukazao da su dve strane napredovale u finalizovanju paketa "za stabilizaciju evrozone, iznalaženje odgovora na grčko pitanje i za maksimalizovanje efikasnosti Evropskog fonda za finansijsku stabilnost".

"Takođe smo dobro napredovali na zajedničkom projektu koji se tiče dokapitalizacije bankarskih institucija", dodao je on, ne navodeći pojedinosti.

Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel su prošle nedelje obećali da će za nekoliko sedmica ponuditi sveobuhvatan odgovor na krizu, insistirajući na tome da se slažu po pitanju podsticanja banaka evrozone zbog strahovanja da bi bankrot Grčke mogao posejati finansijsku nestabilnost širom evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: