Štrajkuju zbog 100.000 evra plate

Nemački kontrolori leta su, kao nezadovoljavajuće, odbacili kompromisne ponude poslodavca i najavili za ovu sedmicu štrajk.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.10.2011.

09:03

Default images

Oni su, istovremeno izneli i spremnost za dalje pregovore o zahtevima za poboljšanje materijalnog položaja i statusa zaposlenih.

Mediji naglašavaju da štrajk mora biti najavljen unapred najmanje 24 sata i daju opširne savete putnicima kako da se izbore sa mogućim saobraćajnim haosom.

Uprkos spremnosti za štrajk, kontrolori leta su se izjasnili za dalje razgovore sa svojim poslodavcem, Nemačkom službom za sigurnost leta (DFS) i, ukoliko bi do srede došlo do razgovora, onda bi postojala mogućnost da se štrajk još izbegne. Kontrolori leta traže povišicu od 6,5 odsto retroaktivno 12 meseci, dok im poslodavac nudi 3,2 odsto, počev od 1. avgusta i jednokratnu isplatu u iznosu od 0,8 odsto bruto godišnje zarade.

Kontrolori kažu da se ne radi samo o novcu, nego i o tome da se problemi, vezani za manjak osoblja i dosta prekovremnih sati razreše, pošto bi to moglo da jednog dana, upozoravaju, bude na štetu sigurnosti leta.

Koliko zarađuje jedan nemački kontrolor leta zavisi od puno faktora, a jedan od najvažnijih je na koliko frekventnom aerodromu radi.

Početnik na manje prometnom aerodromu, recimo u Erfurtu, zarađuje godišnje osnovnu bruto platu od 72.000 evra, dok na najfrekventnijem nemačkom i evropskom aerodromu u Frankfurtu taj iznos je oko 100.000 evra.

To ne izgleda kao velika cifra, ali, kako navode mediji, to nije sve jer oni u proseku dobijaju još oko 1.000 evra neto svakog meseca za noćni rad ili rad preko vikenda. Onaj ko kao “supervizor“ radi na nemačkim aerodromima dobija do 130.000 bruto godišnju zaradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: